Следвайте ни

Розопроизводител: Дилемата е нулева година или достойни цени

Куп неизвестни стоят без отговор на старта на кампания'2020

viber icon

Сериозни проблеми са на път да минират тазгодишната кампания за изкупуване на маслодайната роза, установи проверка на „Марица”.

Към индикациите за ниска изкупна цена се прибавиха и мерките за борба срещу COVID-19, което притесни до крайна степен хората, занимаващи се с производството на розовия цвят.

В пазарджишка област основните масиви от маслодайни рози са групирани в землищата на Стрелча, Брацигово, Бяга и Радилово.

Наш репортер разговоря с бяжанинът Йордан Михайлов, който е в този бранш от 6 години. Той гледа 25 декара рози край родното си село Бяга.

„Като цяло тази година розовият цвят е с много добро качество, което се обуславя от няколко основни фактора, свързани с почвено-климатичните условия, времето и т.н.”, разказва Йордан.

На базата на това среден добив - 400 кг. от декар е постижима според него стойност. Подобно на колегите си от бранша обаче и той чака със свито сърце предстоящата кампания.

„Първото ни притеснение е свързано с изкупната цена на розовия цвят. Дестилерите се опитват да ни извиват ръцете с миза от 1,80 до 2 лв. за килограм, което е фактическата себестойност на продукта. 

Миналата година ни плащаха по 1.50 лв. в рамките на кампанията и след това още 1 лев доплатиха през август. Така се формира цена от 2.50 лв.
Сега искат ниска цена и отново отложено плащане.

Да не говорим, че тази година покрай мерките за борба с коронавируса ще има увеличение на разходите за провеждане на розобера.

Затова цената, която розопреработвателите искат да ни наложат се отхвърля категорично от колегите розопроизводители. 

Тя просто не е оправдаваща за провеждане на кампания 2020 година в условията на извънредно положение.

Това, което ние очакваме и считаме за необходимо условие е

поне 2,8 - 3 лв. за килограм,

тъй като подсигуряването на безопасността на хората и техните семейства е свързана с допълнителни разходи.

След сондиране на мнения от розоберачи, се оказва, че за цена под 1 лв./кг „никой не желае да рискува живота си.“, твърди Михайлов.

По отношение на безопасността и предложените предпазни мерки за работа в условията на извънредно положение, розопроизводителите са на мнение , че повечето изисквания – носенето на ръкавици и маски, са неприложими.

„Във валежна обстановка маската приложима ли е? Коя ръкавица би могла да устои на тръните след 5-та минута, в повечето случаи се работи с отворени рани по ръцете?

В този смисъл има предложения за тестуване на работниците – розоберачи. Особено хората от малцинствата, за които се смята, че са рискова група.

Защо отговорността за розоберачите трябва да носим ние?”, питат риторично розопроизводители.

От името на колегите си Йордан Михайлов задава и други актуални въпроси.

„Как бихме могли да спазваме правила с хора, които нямат елементарни хигиенни навици? Кой ще е виновен при проверка? Кого ще глобят? Работодателя или работника? Подобен е и казусът с транспорта на работниците. Те се събират и придвижват от цялата Пазарджишка област.

И още - Какво ще се случи, ако в градината се потвърди случай на

заболял от COVID-19?

Значи ли това, че кампанията за съответната градина приключва? Кой ще поеме тази отговорност?

Ако се организира кампания, влезем в нея и сме сключили договори, но обстановката се усложни, и се вземе решение за прекратяване на кампанията, свидетели сме на еднолично взети решения за носене на маски например, кой пак ще поеме отговорността?

Като тук не става въпрос само за морална отговорност , а и финансова, тъй като за повечето от производителите розопроизводството е единственият стълб, който генерира годишни им приходи.

Ако берачите се поставят по един човек на ред, инструктаж преди започването, слагане на предпазни мерки, договорите – всичко това ще доведе до известно забавяне във времето на беритбата на цвета, т.е. възможно е хората, които в други години са се справяли с обирането на градината, сега да не могат, тъй като изискването на дестилериите е

прибиране на цвета до 11.00 часа в слънчево време и 13.00 – в облачно.

Ще се направи ли компромис в това отношение?”, пита още Йордан Михайлов.

Той е категоричен, че компромиси с най-важното – цената не трябва да се правят и е склонен да приеме дори варианта за нулева година.

„Поне няма да има загуби. И без това розопреработвателите блъфират, че имат достатъчно депонирани количества розово масло от предишни години. ще ги видим. Ако не се разберем за цената, по-добре да не правим кампания.

Ще подрежем растенията за да не ги затрудняваме във вегитацията им и ще чакаме другата година.”, сподели планът си „Б” земеделският предприемач.

Той очерта и някои задълбочаващи се проблеми в този сектор. „Има места в България, където

дестилерите не са си платили за цвета,

който им е предаден преди 2 години. Розопроизводителите пък нямат свободен паричен ресурс и изнемогват. 

От 4 години се наблюдава една негативна тенденция - хората занемаряват масивите си, а от там пада и качеството на маслото.

Говори се, че догодина ще бъдат създадени 2 дестилерии в Брацигово и 1 в Радилово, което ще бъде добре за розопроизводителите в региона”, завърши все пак с доза оптимизъм Йордан Михайлов.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Агроном

03.05.2020 | 09:22

.....а доматите,ягодите,марулите и компирите?

Отговори
2 0

Калоян

01.05.2020 | 14:47

Това интервю с каква цел е направено? За мен Йордан е некадърно мрънкало, което не иска да носи отговорност за собствените си работници. Какви допълнителни разходи ще има, щом ръкавици и маски няма да се използват? Дезинфектант от 20лв. броя ще закупи и до там.

Отговори
4 8

АСЕН ИЛИЕВ

29.04.2020 | 19:35

https://www.youtube.com/watch?v=JBJ-47jmTBA КОЙ ЛАЕ БОГА, ВИЕ СРЕЩУ ЛУНАТА!

Отговори
0 5

АСЕН ИЛИЕВ

29.04.2020 | 19:25

МОЗЪЧНАТА АКТИВНОСТ НА БУЛГАНИТЕ, ДА БЪДЕ СВЕДЕНА ДО НИВОТО НА УЛИЧНИ ПСЕТА! СЛЕД КАТО БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ И ПРОГОНЕНИ ПСЕТАТА, РАЙСКАТА МИ ГРАДИНА, ДА ОСТАНЕ БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ! ЗА МОЙ, ЛИЧЕН ПАРК.

Отговори
1 8

Сапун

01.05.2020 | 18:24

Достъчно ще ти е 1.50 -1.50 от гробищният парк на твоето циганско село

Отговори
3 2

АСЕН ИЛИЕВ

29.04.2020 | 19:22

ТЕЗИ В ДЕТЕРОДНА ВЪЗРАСТ ДА СЕ РАЗПРЪСНАТ, КАТО РАТАИ И ПРОСТИ ТУТКИ В ЧУЖБИНА! ОСТАНАЛИТЕ В К ЕНЕФА, БОЙ, ТЕРОР, ЯДЕНЕ НА ВНОСНИ Л АЙНА, ДОКАТО БЪДАТ НАМЕРЕНИ В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ НА РАЗЛОЖЕНИЕ ИЛИ МУМИФИЦИРАНИ! БУЛГАНИТЕ ДА БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ! КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК, ДА НЕ ОСТАНЕ В К ЕНЕФА!

Отговори
2 11

АСЕН ИЛИЕВ

29.04.2020 | 19:16

ДИЛЕМА- НЕМА. РАТАЙ В ЧУЖБИНА :)

Отговори
1 9

в кой календар си останал

01.05.2020 | 01:52

забрайл си хаповете, пий ги навреме

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?