Розобер: Много цвят, малко берачи, ниски цени

Тук са най-маслодайните рози, но розоварна няма

Сезонът на розобера в Брацигово е в разгара си. Местните твърдят, че тукашните рози са най-маслодайните в света, и сочат за доказателство написаното в Уикипедия. Явно почвата и климатът в родопското градче са по-особени - розолюбиви.  

Розовите масиви посрещат всеки тръгнал към Брацигово, а мирисът буквално е напоил въздуха. Ако сте от по-ранобудните, няма как да не видите и десетките берачи, въпреки че скоро след това ще научите, че те всъщност са кът - не достигат. А масивите с роза дамасцена се разширяват и вече сигурно са над 2 хил. дка.

Само в Равногор няма, но там, ако засадят рози, сигурно ще ги берат през декември, шегува се Илиян Банев, местен производител. Разговаряме в мрачно, хладно и дъждовно утро. Тук дъждовното време е добра новина. Когато розите са росни и влажни, в листенцата им се задържа повече розово масло и то е по-добро. А и часовете за бране така стават повече. 

За Илиян Банев отглеждането на маслодайни рози е семеен занаят. От няколко години обаче младият земевладелец сам се грижи за масивите си. Той има 45 декара  с роза дамасцена и не смята да ги увеличава. В момента е наел 10 работници, за да прибере продукцията от полето.

Да намериш берачи на розов цвят не се оказва толкова лесно. Работата е трудоемка. Брането започва 5,30 сутринта и продължава докъм 10 часа. После слънцето напича и изсушава цветовете, обяснява Илиян. В последните години доста хора започнаха да се занимават с отглеждане на маслодайна роза и работниците не достигат.

Илиян Банев и колегите му по бизнес разчитат предимно на хора от малцинството, т.е. на роми. Но и те вече не стигат за масивите с розов цвят, тъй като мнозина са намерили препитания в чужбина, а други тепърва се стягат за гурбет. Зад граница се печели несравнимо повече. А край Брацигово дават на берачите на розов цвят по 1 лв. на килограм. Това означава, че в най-добрият случай надниците стигат 20 лв., и то ако работникът е опитен и сръчен и работи бързо, без да почива. 

Друг проблем на розопроизводителите в Брацигово е, че нямат розоварна.

Караме розовия цвят в Златосел, Казанлък или Стрелча. Това са допълнителни транспортни разходи. Понякога се налага и да се чака, а така розовият цвят губи своите качества, обяснява Илиян Банев.

Тази година  цените са доста ниски. В момента килограм цвят се изкупува за 2,50 лева.

Прогнозите са, че цената може да падне и под 2 лева. Ако това стане, много колеги ще се откажат да берат, тъй като не могат да си върнат разходите. Затова мнозина искат да протестират, продължава разказа си Илиян Банев. Аз съм "за", стига всички да са единни.

После Илиян допълва, че при подобен срив на цените много от производителите се заканват, че ще се откажат да гледат рози. Той обаче е категоричен, че няма да остави насажденията си. От опит знае, че винаги и във всичко има силни и слаби периоди. Банев помни и години, в които продукцията се е изкупувала от розоварните на 90 ст./кг.

Тогава баща ми буквално пусна работниците сами да берат и да предават цветовете, за да не изсъхнат на полето, допълва Илиян Банев. И казва, че е оптимист за бизнеса...

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?