Следвайте ни

Росица, на която НЗОК отказва трансплантация, приема и помощ от дарители

viber icon

Младата пазарджиклийка Росица Малинова, която трогна цяла България с разказа си как държавата за момента отказва да финансира животоспасяващата за момичето трансплантация на бял дроб в чужбина, е склонна да приеме и помощ от дарители. За мнозина това изречение вероятно би прозвучало странно. В разговор с младата жена обаче разбрахме, че тя дори не си е помисляла да иска такава подкрепа. С интервюто си за БНТ, което ние препечатахме на сайта на "Марица", е искала единствено да накара държавната машина да се задвижи и да не пренебрегва потребностите на пациенти, нуждаещи се от скъпоструващо лечение. Една от които е и самата Росица. 
Тя се оказва в улица без изход, след като от НЗОК й отговарят, че по линия на бившия вече Фонд за подпомагане на деца се финансираат за лечение в чужбина само непълнолетни пациенти. При това правило обаче излиза, че 22-годишните, като пазарджишкото момиче, са прекалено възрастни, за да живеят, както Росица с горчивина констатира.
Младата жена от 3 години е в листата на чакащите. 
"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", разказва тя.
Радостното е, че след като историята й, както и отчайващата борба с институциите станаха известни чрез медиите, много добри хора търсят Росица с желание да й помогнат. Десетки запитвания получихме и в редакцията на "Марица". Когато се обадихме на младата пазарджиклийка, която се оказа и изключително скромен човек, тя с неудобство обясни, че не смятала за редно да обявява сметка, ако тя не е дарителска и изчаквала да й разкрият нейни близки специална сметка за лечение. Не знаела и как се организира кампания, защото досега е била само "от другата страна" - тоест - като дарител, а въпреки тежкото си заболяване, не е търсила такава помощ до момента. Отговор от Министерството на здравеопазването след отказа на НЗОК обаче още не е получила, а е важно да й се помогне колкото може по-скоро. След разговора ни все пак прие да обяви сметка, по която желаещите да й помогнат, могат да преведат каквото имат на сърце. 
Важно е да се знае, че дори от държавните фондове да финансират лечението й в чужбина (тъй като белодробни трансплантации у нас не се правят), то ще бъде придружено със съпътстващи разходи, които никоя институция не поема. От предишни подобни истории с пациенти пазарджиклии си спомнят, че хората сами купуват самолетни билети, сами заплащат разходите за нощувки на придружител, в някои случаи се налага сами да осигуряват и прехраната си по време на престоя в чуждата държава. Така че Росица при всички случаи ще има нужда от подкрепата и на дарители.
Нека й помогнем! 
Всеки може да го направи с превод по банковата сметка на момичето:
Обединена българска банка
BG95 UBBS 80021061211140 
BIC: UBBSBGSF
Росица Темелкова Малинова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?