Следвайте ни

Ромска федерация в Холандия учреди пазарджиклия от "гетото"

Янко преживява трудностите на нелегален мигрант, днес върти собствен строителен бизнес

viber icon
Ромска федерация, чиято цел е да защитава правата на гурбетчиите от този етнос, учреди Янко Янков от Пазарджик. Организацията е официално регистрирана и бе обявена преди дни. Янков уверява, че всички предлагани дейности са напълно безплатни, макар че организацията не ползва субсидии или допълнително подпомагане, издръжката й поема учредителят.
А услугите никак не са малко.
Административни услуги, проблеми с данъчното и всякакви жалби, към всяка инстанция, ако сте дискриминирани, ако имате проблеми в работата или с работодателя,ако сте заплашвани, малтретирани и каквото и да било друго може да разчитате на нашата Ромска федерация, сочи в обръщението си пазарджиклията. Федерацията също така ще предлага и безплатни счетоводни консултации и безплатни юридически консултации, ще предложим и безплатни курсове на холандски език. Следват телефон и имейл за контакти, както и същата информация, написана на холандски и цигански.
Янко е от малкото цигани, които не се срамуват от произхода си. С охота обяснява, че е роден и израснал в кв. „Изток”, в "гетото".
Има вдъхновяваща история в чужбина, започнала с неуспешен първи опит за гурбет в Холандия, но от втория успява, за да стигне до това, което е днес – собственик на фирма и работодател, както и човек, готов да подаде ръка на следващите потърсили късмета си в чуждата страна български граждани.
Повече за Янко Янков четете в хартиеното издание на „Пазарджишка Марица”.
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?