Следвайте ни

Родители искат сигурност в детските градини

Родители от Пазарджик ще излязат в неделя, на 11 февруари, на протест срещу насилието в детските ясли, градини и училища. Националният протест, който ще протече последователно в 9 от големите градове в страната, се организира от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Причина за недоволството са поредните случаи на насилие над деца в една от детските градини в Бургас. От комитета организираха протести в страната и миналата година, но законови промени в посока положителна промяна досега няма.

Предложенията за промени в нормативната база на родителите и членовете на гражданската организация бяха изготвени през юни 2017 година, а през септември бяха внесени в Народното събрание.

Сред  тях са въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училищата, създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието.

Предлага се също много обсъжданата през последните месеци мярка срещу насилието – да се въведе постоянно видеонаблюдение във всички помещения на детските ясли, градини и училища.

Сред исканите промени е и въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите, а също и да се разреши на родителите, при желание и възможност, да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер детските и учебни заведения.

Протестът в Пазарджик в неделя ще започне в 11.30 часа пред сградата на общината. Организаторите са категорични, че проявата на недоволство и изцяло гражданска и участието на политически сили е нежелателно./Пазарджишка Марица

 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?