Следвайте ни

РИОСВ: Не може да глобим свинеферма, ако работи нормално

И в Европа е нормално при биологично земеделие и подхранване с естествен тор да мирише, казва директорът на инспекцията Костадин Гешев

viber icon

Нямаме основание да санкционираме свинекомплекс, ако той работи нормално и не е допусната авария. Това обясни по повод на разнасящите се миризми на тор над цял Пазарджик директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Той припомни, че при направените днес проверки експерти на ведомството не са открили нередности във фермата на Бошулско шосе при Фазанарията. Стопаните й обаче имали сключен договор с кооперация за наторяване на ниви. В момента на проверката свинските изпражнения били нахвърляни върху почвата, а с трактори се правело дисковане на земята. Оттам идвали и зловонията.
Тази сутрин в инспекцията са получени множество сигнали, те са предизвикали и посещението на място. Не са забелязани разливи от торохранилището, нито други нередности.
Предстои нова проверка - от Областната дирекция по храните, в чийто ресор са земеделските дейности и която е сезирана от РИОСВ.
Сигналите за миризми са многократни през годините, признава Костадин Гешев. При предишни случаи е установявано изтичане от ямата, но то своевременно е прекратявано от оператора.
През лятото обаче вентилаторите в свинекомплекса работят на пълна мощност и в зависимост от посоката на вятъра и дори при нормални условия е възможно да се получат на повече от километър неприятни миризми. Но те са вследствие на нормалната работа на обекта и не са наказуеми.
В предходни години са санкционирани различни фирми, когато е установено, че те са източник на зловонията. Специално за свинефермата при Фазанарията Костадин Гешев уверява, че е с възможно най-съвременните съоръжения и техника.
При всяко положение щом има подхранване с оборска тор, ще има и миризми, допълни Гешев. Това е характерно не само тук, но и в цяла Европа, където се практикува биологично земеделие. Да, неприятно е, но от една страна хората искат чисти и здравословни продукти, от друга - не искат да им мирише. Не знам кое предпочита населението - неприятни миризми за кратък период от време или плодове и зеленчуци с високо съдържание на нитрати?
Очакваме резултатите и от проверката на Областната дирекция по храните. Ако и техните експерти не установят нищо нередно, на пазарджиклии им остава да понасят стоически вонята на свински изпражнения, която вечер на трапезата май е по-потискаща апетита дори от реклама на памперси или хапчета за диария...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кольо

Кольо

11.08.2020 | 17:09

Нали сме био, ще мирише.

Отговори
1 1
Кольо

Кольо

11.08.2020 | 17:08

Нали сме био, ще мирише.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?