Следвайте ни

РИОСВ: Миризмата на тор над Пазарджик е от ниви при Фазанарията

viber icon

По повод постъпили сигнали за неприятни миризми във въздуха на Пазарджик, експерти на РИОСВ извършиха днес проверка на свинефермата по пътя за с. Бошуля, съобщават от Екоинспекцията. От дейността й не се установиха миризми извън границите на производствената площадка. Неприятните миризми са следствие от торене и обработка на земеделски земи в местност Кипира (до Фазанарията), земл. на гр. Пазарджик.

Дейностите по наторяване на земеделски земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда. Всички дейности, свързани с внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати, определени със Закона за защита на растенията (ЗЗР) са в правомощията на Министерство на земеделието, храните и горите и неговите структури. Министърът на земеделието издава заповед за прилагане на добри земеделски практики, свързани с начините на торене и с подходящите периоди от годината, съгласно изискванията на Нитратната директива.

РИОСВ-Пазарджик незабавно уведоми Областна дирекция по безопастност на храните (ОДБХ) за вземане на отношение, като компетентен орган за контрол по наторяване на земеделските земи.

 

Б.Р. Проблемът мъчи отделни райони в западната част на Пазарджик всяко лято, като неведнъж са подавани сигнали и са правени проверки без задоволителен резултат, като много от тези проверки са отразявани в "Марица". Този път обаче зловонията се разнасят над почти целия град - чак до източните квартали. Това доведе и до още по-широка обществена реакция. На никого не му е приятно в такава жега да вечеря на затворен прозорец, за да се предпази от отвращаващите "аромати", носещи се над масата на талази.

Предположенията на хората са, че мирисът идва от близки свинеферми, краварници или ниви, наторявани с естествен тор.

Какъвто и да е източникът и в чийто и ресор да е решението на проблема, в крайна сметка важното е това мъчително замърсяване на въздуха ни да бъде преустановено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Йорданка Василева

Йорданка Василева

11.08.2020 | 23:02

Вечер като си отвориш вратата на терасата и те лъхва една миризма на лайна с извинение.Сутрин също направо е не поносимо . Дрехи на простора се умирисаха .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?