32

РИК за втори път нареди да махнат изборни плакати с кмет

Нова жалба срещу агитационните материали със Стефан Мирев и Васка Рачева, този път - от БСП

Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик повторно разпореди премахването на агитационни материали за кандидат-депутата Стефан Мирев с участието на служители от публичния сектор. Решението е второ по този казус, а до него се стига, защото първото, макар и потвърдено от ЦИК, не е изпълнено.

Поредният сигнал за агитация в полза на кандидата за депутат на ГЕРБ Стефан Мирев с ликовете на кметове като хора, заемащи публични длъжности, е постъпил в Районната избирателна комисия (РИК) миналата седмица. Този път жалбата е внесена от Петя Цанкова като представител на “БСП за България“. Отново е извършена проверка на място, при която е установено, че агитационните материали не са премахнати, въпреки че е издадено разпореждане за това и то е окончателно потвърдено от Централната избирателна комисия (ЦИК). 

РИК-Пазарджик повторно дава указания на кмета на община Септември Васка Рачева в срок до днес в 17:00 часа да организира изземването и премахването на агитационните материали и съдържащи образите на самата Васка Рачева и надпис относно длъжността <210> - кмет на Септември, както и образите на кметовете на кметства или кметски наместници в кметствата на територията на общината.

Припомняме, че същият казус по-рано бе гледан от РИК по жалба на Надежда Йорданова от "Демократична България", сигнал с такова съдържание е постъпил и от гражданин. Случаят стигна и до ЦИК, която разпореди плакатите да бъдат свалени и иззети, а РИК да състави актове на Васка Рачева и на Стефан Мирев.

Първото решение на РИК-Пазарджик за премахване на въпросните билбордове беше взето още на 12 септември. Тогава комисията се произнесе, че билбордовете и плакатите трябва да бъдат отстранени и иззети. Решението беше обжалвано пред ЦИК, откъдето оповестиха само инициалите на жалбоподателя - А.А.К. А ЦИК реши, че въпросното лице няма правен интерес, и потвърди решението на РИК, като оправомощи председателя <210> да наложи актове на Стефан Мирев и Васка Рачева. Не става ясно защо първото решение не е изпълнено и предвижда ли законодателството санкции при неспазване на задължителни указания като тези в случая. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?