32

Реставрират с държавни пари училището на Попконстантинов

По проект за опазване на културното наследство ще бъде възстановена красивата фасада на зданието

Фасадна консервация и реставрация ще бъде направена на едноетажната сграда в двора на Основно училище "Христо Смирненски", в която се е помещавало някогашното школо "Никифор Попконстантинов". Обявена е обществена поръчка, търси се изпълнител. 

Възстановителните дейности на зданието, което е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност, ще бъдат финансирани по проект, предложен в рамките на бюджетната програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Министерството на културата. Предвидено е да бъдат изпълнени строително-монтажни работи и доставка във връзка с консервация и реставрация на покритието и фасадата. Проектът е с прогнозна стойност малко над 300 хиляди лева.

Школската сграда е едно от ценните наследства на Пазарджик от Възраждането и спомен за едно от големите дела на Никифор Попконстантинов. През 1845 година (или 1863-та според други източници) той основава в къщата на Иларион Макариополски 21-вото за страната читалище “Напредък”, като училище за възрастните. Защото добре разбира, че делото на Даскалоливницата - издигането на просветата и националното осъзнаване на народа, за да се готви за бъдните борби, не може да се постигне без това друго училище, без това забележително творчество на българския народ и на възрожденския учител -народното читалище.

Никифор Поконстантинов има принос и като училищен инспектор, и като учител в Богословското училище при Петропавловския манастир край Лясковец, също и като директор на девическата гимназия в Търново. Като книжовник е превел, написал и издал 3 книги: “Нравствена философия”, 1847 година; “Цветосъбрание” (малък сборник от статии на църковнославянски език), Цариград, 1858 година; “Наш приятел, книга за учение в училищата и в къщи”, превод от руски език, Виена, 1875 година, и Русе, 1880 година.

През 1892 година училището се премества близо до Острова. С името на най-заслужилия възрожденски учител Никифор Попконстантинов школото продължава развитието си и е сред най-известните в града. През 1971 година е преименувано на ОУ “Христо Смирненски“. Училището е уникално и с това, че е започнало своето съществуване чрез дарение и тази традиция продължава. 

Като най-добрите възрожденски учители от това време, Никифор Попконстантинов изминава възходящите стъпала на будителя и просветителя и стига до третото - на революционера. Затова е в най-близка връзка с Еленския таен революционен комитет, познат на Левски и Ангел Кънчев, разказват истори​чески документи, завещани от Станьо Сираков и Петко Д. Петков. 

*В текста са ползвани материали от history.elena.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?