32

Реставрираха Хаджидимовата къща с дарение от фондация "Лъчезар Цоцорков"

Една от най-красивите възрожденски сгради в Панагюрище - Хаджидимовата къща, известна още като Синята къща, е реставрирана с дарение от Фондация "Лъчезар Цоцорков". Откриването и след основното обновяване предстои днес от 16,00 часа. Проектът за реставрация е от началото на миналата година и е изпълнен на няколко етапа, като крайният резултат е възстановяването на старинната сграда, която е част от комплекса на Историческия музей в Панагюрище, в автентичния и вид. Освен основен ремонт е извършено и обновяване на експозицията с акцент върху историческата и художествена стойност на артефактите, свързани с периода XIX в. и първата половина на XX в. 
Хаджидимовата къща е силно увредена при пожар през 1982 година. Тогава е възстановена, но остават някои проблеми - нужда от хидроизолация, ремонт на покрива, реставрация на стенописите по фасадата, освежаване на вътрешни стени. С времето се появява и потребност от цялостно обновяване на на експозицията с нови витрини и ново експониране на културните ценности. Идеята е осъществена финансовата помощ на фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Смята се, че Хаджидимовата къща е построена през 1895 година - на фасадата има лъв и дата - “1895 октомврий 23“. В нея е изложена тематичната експозиция "Дарение Иван Деянов". Тя включва над 3000 единици - художествени произведения, сред които творби на наши именити художници – Стоян Венев, Дечко Узунов, Илия Петров, Георги Павлов – Павлето, Давид Перец, Христо Явашев – Кристо и др.; ръкописи и кореспонденция на класически български писатели, дейци на културата и науката и изследователи– Елин Пелин, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Фани Попова – Мутафова, Чудомир, Атанас Далчев, етнографът Христо Вакарелски, археологът Гаврил Кацаров, големият наш актьор Константин Кисимов, режисьорът Николай Масалитинов, Цанко Лавренов и други. Те са дарени от родственици на Иван Деянов след неговата кончина. В Хаджидимовата къща са подредени и експонати по колекции - грънчарство, медникарство, златарство, резбарство, художествени произведения и ръкописи. Дарението е резултат на 60-годишна събирателска дейност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?