102

Решено: Строят голям супермаркет на мястото на "Библиотеката" СНИМКИ

Магазин от веригата "Лидъл" ще изникне до 2 години на мястото на недостроената библиотека в центъра на Пазарджик, научи "Марица". Апетитната площ на пъпа на Пазарджик вече е закупена от бъдещия инвеститор и в момента започва рутинната процедура по съгласуване на проекта, предхождаща всяко подобно начинание. 

Намеренията от 20-ти век

Недостороената библиотека бе един от последните символи на зрелия социализъм в града. Тя така и не беше довършена по време на прехода. Малко преди да си отиде от този свят лично Людмила Живкова одобрява искането на тогавашната партийна и градска управа на това място да бъде изградена колосална библиотека за нуждите на областния център. 

Сградата имаше точно 40 годишна история. В далечната вече 1980-та година Общинския народен съвет на Пазарджик започва отчуждаване на площите, където до есента на 2021 г. стърчеше този "паметник на културата".

"Библиотеката" бе място на бездомници, клошари и наркомани в продължение на над 30 г.

"Къща с двор от 1 декар е бил оценяван на 21 000 лв. тогавашни пари. За съпоставка - 11 000 лв. е струвал двустаен апартамент в този район", коментираха пред "Марица" пазарджиклии, които са получили обезщетението. 

Новите планове

В края на 1981-ва година започва грандиозния за времето си строеж. Бетон и арматура не са жалени. Така за няколко години обектът е завършен, но само в груб вид. С идването на 10-ти ноември плановете за изграждане на библиотека отиват в коша за боклук. Обектът обаче дори не е консервиран и постепенно се превръща в дом за клошари и сборище на наркомани. Всичко това продължава до 2005-та година, когато бизнесменът Христо Ковачки купува сградата от Община Пазарджик с намерение да вдига МОЛ. Не след дълго сградата е "обзаведена" с дограма, но идва кризата от 2008-2009 г,. и Ковачки също на свой ред замразява плановете си. 

Следва нов епизод на разруха, а междувременно ръка върху сградата слага банка, която преди това е финансирала предприемаческото намерение на Христо Ковачки. В крайна сметка с имота се разпорежда ЧСИ, който го продава на сегашния инвеститор - чуждестранен бизнесмен, развиващ вече над 25 години бизнес в Пазарджик.        

Преди 2,5 години тежки багери изравниха постройката със земята.

По негова воля през месец септември на 2021 г. в имота влезнаха 40 тонни булдозери, които изравниха със земята бетонната постройка, което е с 10 000 кв.м. разгърната застроена площ(РЗП). След като така наречения "крокодил" се разправи с тежките бетонни плочи и колони, започна обработка на руините. Процедурата бе финализирана с извозване на близо 1000 камиона строителни отпадъци. 

В момента мястото изглежда по този начин.

От жилищна сграда към супермаркет

Към онзи момент плановете на новия собственик на имота предвиждаха на мястото на недостроената библиотека да бъде вдигната многофамилна жилищна града от най-модерен тип с благоустрояване на съседните площи. По-късно обаче те се променят и в крайна сметка вместо жилишна сграда върху имота ще изникне втори магазин на "Лидъл" в Пазарджик. 

С днешна дата парцелът е на кота "нула", като само в единия му край стърчи трафопост на EVN. Очкава се именно той да забави най-много строежа на новия магазин. Само за преместването му инвеститорът ще заплати разходи в размер на над 800 000 лв., научи "Марица".

Трафопостът на EVN, който трябва да бъде преместен. С него ще си замине и някогашното заведение "При Кантара"(на заден план).

Заедно с недостроената библиотека в историята ще отиде и някогашното емблематично за любителите на всякакви хазартни игри в Пазарджик заведение познато като "При Кантара", което е ситуирано в края на имота и следва да бъде премахнато. В история ще отиде и бар "Ескейп", който прекрати дейността си преди близо 3 години. Той също следва да бъде премахнат, а на негово място ще бъде част от бъдещия паркин на "Лидъл". 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 3 оценки
3/5 от 3 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?