32
Следвайте ни

Решено: Плащаме по-скъпа такса за смет от догодина

viber icon

Ново увеличение на таксата за битови отпадъци гласуваха по-рано днес общинските съветници в Пазарджик. Промяната се отнася и за бизнеса, и за битовите потребители в града и всички 31 села от общината.

Очаквано темата, която беше първа в дневния ред, предизвика известни разисквания, но в края на краищата предложението бе одобрено с 25 гласа, 13 съветници се обявиха против, един се въздържа.

В началото на заседанието кметът на града Тодор Попов като вносител на предложението подробно обясни защо същата точка беше внесена за сесията на ОбС през септември, но след това беше оттеглена.

"Тогава си мислехме, че може и да се справим без повишение, но след поскъпването на тока, горивата, очакваното увеличаване на минималната работна заплата, поради факта, че няма одобрен републикански бюджет, а както знаете общинските бюджети до голяма степен се субсидират от държавата, ни стана ясно, че няма как да се справим, затова реших да предложа промяна в такса "смет", която ще е около 30%" - каза кметът.

После за пореде път обясни, че за дейността общината очаква разходи от над 14,5 милиона лева, като в това число са сметопочистването в града и селата, чистенето на незаконни сметища, отчисленията към РИОСВ, таксите за Регионалното депо, поддържането на зоните за отдих, спорт, междублоковите постранства. на фона на това очакванията са, че от данъкоплатците ще бъдат събрани малко над 9 милиона лева, тоест - около 5 милиона недостигат, стана ясно от думите на Попов. Той допълни, че ковид и кризата, породена от пандемията пряко се отразяват на събираемостта и се очаква да има 6-8% неизпълнение на бюджета. 

По думите на кмета, като ставка таксата за смет е една от високите в страната. Той направи сравнение със София, където промилите са по-ниски, но се начисляват върху по-висока данъчни оценки на имотите, така че крайната сума е в пъти повече. по негови сметки, най-голямото увеличение - за имот в центъра на Пазарджик, щяло да е с около 50 лева годишно, а това правело по 7 стотинки на ден.

Попов не спести критиките си към гражданите, които изхвърлят пепел, зелени отпадъци и строителни отломки до контейнерите. Подчерта, че общината не е длъжна да извозва тези отпадъци, но го прави с цената на допълнителни разходи. Обясни още, че от селата постъпват около 1,9 милиона от такса "смет", докато разходите са около 5 милиона, така че там увеличението трябвало да е 3 пъти, а не с 30%.

Предприемачът Евтим Янев отбеляза, че за бизнеса в Пазарджик таксата е сред най-високите в страната - 19,5 промила и заяви, че трябва да се направи по-справедливо разпределение между корпоративните и битовите потребители. Той отбеляза, че досегашните увеличения са едно наливане на пари в неоправена система. Предходните не са довели до очакваното повишаване на качеството на услугата.

"Имате прекалено много работа в това отношение, а не я виждам свършена от предходното увеличение" - каза още Янев и допълни, че е трябвало да има анализ на разходите, за да знаят хората какво ще се подобри от поредното поскъпване.

Съветничката Велина Петкова също припомни, че предходните скокове в цената на еслегата не са довели до подобряване на качеството, а градът и селата са пълни с боклуци. Тя настоя ежемесечно на сайта на общината да се публикуват отчети за разходите по дейностите за отпадъците. Изрази и учудване от заложени в план-сметката за тези дейности през 2022 г. 55 000 тона боклук, при условие, че населението намалява, а в други общини с приблизително толкова жители количествата са значително по-малки.

Попов отговори на всички въпроси и забележки, като този път призна, че може и да няма подобряване на услугата, защото събираните за нея пари стигали само да се поддържа системата. Прогнозата му беше, че с регионалните депа, които се оказали скъпо удоволствие, тепърва общините ще имат сериозни проблеми.

Въпреки бурните дискусии във Фейсбук темата отново не накара кой знае колко граждани да се включат в дискусиите. Имаше неколцина души в залата, от които само двама се осмелиха да излязат на трибуната. Думите им обаче като че ли не привлякоха вниманието дори на опозицията.

При последвалото гласуване мнозинството подкрепи исканото увеличение, което влиза в сила от 1 януари 2022 година.

Ето и промените, изведени от одобреното днес предложение:

1.  Да се увеличат промилите за ТБО за застроени жилищни и вилни имоти и застроени нежилищни имоти на граждани в районите  на обслужване в гр. Пазарджик от 4,7 на 6,0 промила върху данъчната оценка на имота. 

1.               Да се увеличат промилите за ТБО за  застроени жилищни и вилни имоти и застроени нежилищни имоти на граждани в районите  на обслужване в останалите населени места от 8,0 на 12,0 промила върху данъчната оценка на имота.  

2.               За незастроени жилищни и нежилищни имоти на гражданите в районите на обслужване, както и за жилищни и вилни имоти на гражданите извън районите на обслужване в гр. Пазарджик от 2,9 на 3,9 промила върху данъчната оценка на имота. 

3.               За незастроени жилищни и нежилищни имоти на гражданите в районите на обслужване, както и за жилищни и вилни имоти на гражданите извън районите на обслужване в останалите населени места от 5,0 на 7,7 промила върху данъчната оценка на имота.  

5.   Да се увеличат промилите за ТБО за жилищни  имоти на предприятията в районите на обслужване в  гр. Пазарджик от 4,7 на 6,0 промила върху данъчната оценка на имота.   

6. Да се увеличат промилите за ТБО за жилищни  имоти на предприятията в районите на обслужване в останалите населени места от 8,0 на 12,0 промила върху данъчната оценка на имота.  

7. Да се увеличат промилите за ТБО за нежилищни имоти на предприятия, включително и фирми на еднолични търговци в районите на обслужване от 13,5 на 19,5 промила, върху по – високата между данъчната оценка и отчетната стойност.

8. Да се увеличат промилите за почистване на местата за обществено ползване при подадени декларации за ползване на съдове според количеството на битовите отпадъци от 3,7 на 4,5 промила върху по – високата между данъчната оценка и отчетната стойност.

9. Да се увеличат годишни такси за ТБО  по видове съдове, както следва:

9.1 за контейнер тип „бобър” гр. Пазарджик  1,1 куб. м. от 4967 лв. на 5192 лв., в т.ч.:

9.1.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 2 232 лв.

9.1.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –2960 лв.

9.2 за контейнер тип „бобър” Мокрище, Главиница, Ивайло 1,1 куб. м. от 1 417 лв. на 1481 лв., в. т.ч.:

9.2.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 636 лв.

9.2.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –845 лв.

9.3 за пластмасова кофа с обем 0,12 куб.м. от 268 лв. на 275 лв.

9.3.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 191 лв.

9.3.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –84 лв.

9.4 за кофа с обем 0,11 куб. м.   от  268 лв. на 275 лв., в т.ч.:

9.4.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 191 лв.

9.4.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –84 лв.

9.5 за кофа с обем 0,24 куб. м. от 257 лв. на 292 лв., в т.ч.:

9.5.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 108 лв.

9.5.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –184 лв.

9.6  за контейнер тип „бобър” в останалите 28 населени места 1,1куб.м. от 1168 лв. на 1332 лв., в т.ч.:

9.6.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 487 лв.

9.6.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –845 лв.

9.7 за контейнер 4 куб. м от 7 448 лв. на 8 155 лв., в т.ч.:

9.7.1 За съхранение, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 5 083 лв.

9.7.2 За обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения       –3 072 лв.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?