32

Решено: Пазарджик строи собствен соларен парк, става енергийно независим

Съоръжението ще произвежда ток за всички общински сгради, очаква се да има и излишъци, които ще се продават

Пазарджик направи първата крачка към енергийната си независимост. Това стана на вчерашната сесия на Общинския съвет, който единодушно прие предложението на кмета Тодор Попов за учредяване на общинско дружество, което да построи и поддържа соларен парк, а впоследствие - да произвежда електроенергия преимуществено за нуждите на общината и евентуално да продава излишъците. По предварителни проучвания, съоръжението ще може да осигурява до 20 000 мегаватчаса годишно, а потреблението на всички общински сгради - Общината, кметствата, училищата, детските градини, музеите, галериите, читалищата, социалните домове и др., е около 13 000 мегаватчаса на година.
Фотоволтаиците ще бъдат монтирани в 4 парцела в индустриалната зона, които навремето са били на каучуковата фабрика, а сега са общински. Общата им площ е 210 декара. В тях ще бъдат изградени четири соларни парка с различна мощност, като се очаква първите да заработят още преди края на тази година, а останалите - до есента на следващата. По думите на Тодор Попов, инсталациите са в състояние да произвеждат цялата електроенергия за нуждите на общината поне 30 години, колкото е срокът им на годност, а ако следващите поколения поддържат и обновяват съоръженията - и повече.
В обръщението си към съветниците градоначалникът припомни за сътресенията на енергийния пазар и драстичното поскъпване на тока - нещо, което беше изненадващо за всички. Той допълни, че държавата компенсира донякъде общините за високите сметки, но това не може да продължава вечно и всеки трябва да търси друг изход.
"Неволята и да я викаш, тя я дойде, я не дойде, затова най-добре е да си помогнеш съм - каза Попов. - Ние трябва да си пренастроим часовниците и да приемем, че цените на енергоносителите ще са такива оттук нататък, и да си търсим решения как да се справяме с тези предизвикателства".
Мащабният проект би могъл да се реализира сравнително бързо и без много разходи, благодарение на няколко благоприятни обстоятелства. Първото - свободните парцели с площ над 210 декара. Освен това точно до границите на единия има подстанция на EVN, която има капацитета да поеме произвежданото електричество, без да е нужно да се допълват нови мощности към нея и без да се налага да се прокарва дълго трасе. Имотите са оградени и до тях има достъп само през портала на днешния завод "Каучук", така че съоръженията ще са предпазени от посегателства.
Инвестицията ще бъде в съвременни фотоволтаици, които се въртят към слънцето и използват максимално греенето му. През зимните дни, когато слънчевите часове са по-малко, и произведената енергия ще е по-малко, но като цяло сметките показват, че на годишна база потребностите на общината от електроенергия ще се покриват. Очаква се да остават количества, които да се реализират на пазара, а привлечените от това приходи да се използват за погасяване на заема за инвестицията, за поддръжка на парка и за други общински дейности.
Проучванията показват още, че при така разработения проект може да се получи 100% финансиране. То ще бъде от банков заем, като на този етап прогнозата е размерът му да бъде 12 милиона лева, ако до започване на строителството няма драстично поскъпване на соларите и материалите. За обезпечение ще се предложат четирите имота (те ще бъдат апортирани в дружеството), бъдещите вземания от дейността и съоръженията. Като начало общината инвестира 50 000 лева, които са необходими за регистрацията на общинското дружество "Пазарджик солар сити", изготвяне на проекта за строителството, придвижването му по административен ред и възнаграждение на временен управител, като титуляр ще бъде назначен след конкурс, проведен от комисия, чиито членове също бяха определени по време на вчерашното заседание.
"Тука загуби няма - каза в обобщение Попов. - Влагаме единствено 50 000 лева за учредяване на общинското дружество, държавни такси за различните процедури, заплата на временен управител и така нататък. Но оттук нататък общината става напълно енергийно ефективна. Това може да доведе и до нулев разход и на газ. В момента почти всички общински сгради се отопляват с газ, а котлите лесно може да бъдат трансферирани в електрически и там също да имаме нулево потребление, ако стане голям проблем с газа, а това не е изключено".
Всички участващи в заседанието дадоха положителна оценка на проекта, а точката беше най-дискутираната, но обсъждането мина без съществени забележки и в крайна сметка бе подкрепена от всички съветници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Оником

Оником

26.03.2022 | 02:01

По-скоро имате предвид 20 Мегавата или 20 000 Киловата.

Отговори
0 0
ДОН

ДОН

25.03.2022 | 17:46

До кога смята да вдига данъците въпросния господин?

Отговори
1 0
Фотоволтаик

Фотоволтаик

25.03.2022 | 09:21

Къде е фотоволтаичния парк в село Овчеполци изграден от приятелите на кмета Върбакови? Колко милиона е общината на минус от тия сделки?

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?