32

Решено: Община Пазарджик ще иска заем от 11 млн. лв. за погасяване на стари дългове

Община Пазарджик ще поиска 11 милиона лева безлихвен заем, с които да бъдат погасени стари дългове и да се спестят на местната хазна част от лихвите по тях. Предложението за това бе внесено от кмета Петър Куленски и получи одобрението на 25 съветници.
В отговор на въпрос от залата Куленски обясни, че процентно ще бъдат погасени части от най-неотложните за плащане задължения към доставчици и контрагенти. Първо ще бъдат платени част от тези към държавата, а с остатъка - процентно и останалите.

В залата се стигна до остри реплики и спорове, след като съветникът от „Развитие за Пазарджик“ Ангел Василев повдигна темата за отговорността на предходното управление на общината за натрупаните дългове. Той дори обяви от трибуната, че обмислят да заведат съдебно дело срещу бившия кмет Тодор Попов и съветниците от предишния мандат за решенията, довели до незаконосъобразното изразходване на публични финанси и натрупването на дългове, както и да поиска те да ги възстановят.

Доскорошният кмет Тодор Попов отвърна на атаката, като припомни от трибуната, че 16 години се е ползвал от доверието на гражданите, а преди това е бил и съветник, и председател на Общинския съвет. Той допълни, че през това време е работил под контрола на държавни институции като Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и други. И че те са заверявали всичко без забележки. Експредседателят на ОбС адвокат Хари Хараламбиев пък допълни, че понятие „колективна отговорност“ в наказателното право не съществува.

Целта на заема е да бъдат изплатени част от тези дългове и така да се намали оскъпяването им с лихви и разноски по изпълнителни дела.

Сред тях са неплатени задължения към доставчици в размер на 27 709 000 лв. към 30.11.2023 г., отклонени средства в размер на 2 024 000 лв. от набирателната сметка за чужди средства, които подлежат на незабавно възстановяване, изпълнително дело на НАП срещу общината с дължима сума 1 563 534 лв., отклонен трансфер от Министерството на младежта и спорта в размер на 833 000 лв. за физкултурен салон на училище „Проф. Иван Батаклиев“, отклонени държавни средства през 2023 г. в размер на 3 243 992 лв. за заплати и социални дейности, дължими суми към РИОСВ за отчисления по Закона за управление на отпадъците, които заедно с лихвите и таксите по изпълнителни дела са над 7,3 милиона лева.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?