32

Решено: Община Пазарджик продава 20% от акциите на "Тролейбусен транспорт"

Община Пазарджик пуска за продан 955 748 поименни акции, равняващи се на 20% от капитала на "Тролейбусен транспорт". Те ще бъдат обявени на търг, организиран по Закона за приватизация и следприватизационен контрол при първоначална цена от 65 стотинки на акция, решиха местните съветници. Предложението бе гласувано на вчерашната сесия, като получи подкрепата на 24-ма от присъстващите в залата. Положителен вот дойде и от опозицията в лицето на Благо Солов, който заяви, че одобрява това намерение, защото така "дружеството ще се отърве от некадърното управление на Община Пазарджик". В момента тя държи 50% от капитала, или 2 389 370 акции, а останалата половина са собственост на "Хебърбус" АД.
Пазарната стойност на собствения капитал на „Тролейбусен транспорт – Пазарджик” АД е оценен в размер на 3 086 000 лв. (три милиона осемдесет и шест хиляди лева) или 0,65 лв. на 1 акция при налични 4 778 740 броя акции. Приватизационната оценка на 20 % от капитала на дружеството в размер на 621 236,20 лева (шестстотин двадесет и една хиляди двеста тридесет и шест лева и двадесет стотинки) е изведена на пазарен принцип - сочи се в мотивите. 
Припомняме, че през май местната администрация откри процедура за провеждане на ограничен конкурс за изготвяне на анализ на правното състояние, приватизационна оценка и информационен меморандум, които се изискват при приватизация. Преди това, на февруарската си сесия съветниците обсъдиха евентуална продажба на половината от акциите на Общината, или 25% от капитала на транспортното дружество. Но в крайна сметка решиха да бъдат продадени 20%. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?