Следвайте ни

Решено: Няма да се продава гората над Црънча

viber icon

С пълно единодушие и гласовете на 37 съветници Общинският съвет на Пазарджик реши гората над село Црънча да не се продава. По същия начин беше решено тя да възвърне статута си като публична общинска собственост.  

Така местният парламент отмени взетото само преди две седмици решение имот с площ от близо 370 дка да бъде пуснат на търг и да му се търси нов стопанин. Последва остра реакция сред местните и протест навръх Гергьовден редом с традиционните демонстрации на военните, при които изненадващо дойде лично премиерът Бойко Борисов.

До компромиса се стигна, след като народният представител Делян Пеевски изрази желание да направи дарение на Община Пазарджик в размер на 700 000 лева. Той обаче поставя условие гората над Црънча да не се продава и декларира, че ще преведе сумата по сметката на местната администрация в деня, следващ този, в който бъде гласувана отмяна на решението за продажбата на гората. Предложението беше направено с официално писмо, изпратено до Общината от Александър Георгиев, управител на фирма "Интръст", чийто едноличен собственик е Делян Пеевски.

В обръщението се припомня, че решението на общинските съветници от 29 април е предизвикало справедлив гняв у жителите на Црънча и че гората им не бивало да става заложник на общинския бюджет. За да се покрият разходите, наложили продажбата, Пеевски изразява готовност да дари 700 000 лева, половината от които да бъдат използвани за изграждането на нов парк в селото на името на свети Георги, а останалите - за Волейболния клуб "Хебър".

Темата мина с кратки обсъждания и предложения, някои от които бяха приети, други - оттеглени след дискусия. Не се прие, например, да се създаде обществен съвет с участие на съветници от всички политически партии в градския парламент и представители на Црънча, който да контролира как да бъдат изразходвани средствата, след като Тодор Попов припомни, че с получаването на парите общината се ангажира да изпълни волята на дарителя.

Още в началото на сесията се разбра, че кметът е имал няколко разговора по темата, преди да получи писмото от "Интръст", и че навръх Гергьовден по повод на недоволството в Црънча му е звънял лично премиерът Бойко Борисов, който го помолил да намери решение, така че в селото да няма напрежение.

Местинте депутати одобриха и предложението на црънчани да се предприемат от Община Пазарджик, РИМ.-Пазарджик и другите компетентни органи и институции спешни спасинителни мерки за спиране на иманярските набези, проучване и социализиране на археологическите обекти в района на селото.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?