32

Решено: "Инерком" ще строи първия етап от соларния парк на Пазарджик

Фирма "Инерком" ЕООД ще строи първия етап от бъдещия соларен парк на Пазарджик. Това решиха съветниците в града по предложение, включено като извънредна точка за мартенската сесия.

Темата беше представена от Антони Върбев, управител на общинското предприятие "Пазарджик Солар Сити" ЕООД, което ще управлява бъдещия парк. От думите му стана ясно, че е получена само една оферта за изграждането - тази на "Инарком", за времето, през което поканата към потенциални изпълнители е била публикувана на сайта на Общината. Върбев припомни, че има становище за начина за присъединяване на електроцентралата към разпределителната мрежа, както и подписани предварителни договори за това с "Електроразпределение Юг и Електроенергийния системен оператор. Предвидено е минимално производство на съоръженията от 7000 мегаватчаса годишно. Предложението е за доставка и монтаж на всички съоръжения, чиято мощност се очаква да е 4,98 мегавата на час и годишно производство от 7663 мегаватчаса. Цената за проектиране, изпълнение и авторски надзор е 9 116 340 лева без ДДС, или 10 939 608,86 лева с ДДС. Предвидено е плащането да стане до 30 дни след издаване на Акт 15.

Не липсваха забележки. Съветничката Лиляна Мърхова отбеляза, че е трябвало да се направи повече, за да бъде получена повече от една оферта. По думите ѝ, "Инерком" не е сред водещите при изпълнението на такива проекти. Мърхова допълни, че е потърсила оферти от четири други фирми, които строят фотоволтаични централи както в България, така и в други държави. Стойността на един киловат е между 700 и 800 евро, или средно 750 евро, а проектът в Пазарджик би струвал 3 750 000 евро, а в български пари - 7 334 362 лева допълни съветничката. Тя предложи на Върбев да оттегли точката и да покани поне още един изпълнител, за да се избере най-добрата оферта.

Антони Върбев отговори, че сумата ще бъде платена след изграждането на централата с банков кредит, а изплащането му ще става от дейността на соларния парк, тоест - няма да е за сметка на бюджета. Въпреки това Мърхова настоя, че е неразумно да се плаща повече, ако има възможност да се спестят разходи.

Евтим Янев пък направи забележка, че "Пазарджик Солар Сити" е публично предприятие, като допълни, че фирми с подобен статут избират изпълнители с процедури по Закона за обществените поръчки. Съветникът също подчерта, че не е без значение дали проектът ще струва 7 или 11 милиона, защото макар да се връщат от произведената електроенергия, биха могли да останат в общината. И заяви, че ако решението бъде прието, ще го обжалва пред областния управител.

Благо Солов също направи разгорещено обръщение, в което заяви, че ако някой продава апартамент, не би сложил обявата от вътрешната страна на вратата. По думите му, вместо да се направи необходимото, за да се привлекат повече потенциални инвеститори, поканата е качена в отделна секция на сайта на Общината.

Бойка Маринска поиска точката да бъде оттеглена до изясняване на ситуацията.
Румен Димитров пък попита дали офертата е за въртящи се според слънцето панели, които са по-скъпи, връзки, такси за свързване с електроразпределителната мрежа. Отговорът беше положителен. Чуха се и още призиви за оттегляна на точката и представянето ѝ на следващата сесия с по-ясна аргументация. Както и реплики, че това би забавило изпълнението на проекта, без да е сигурно дали ще има повече оферти.

Предложението за месец отсрочка и събиране на повече оферти през това време бе отхвърлено. А решението за това изграждането да се възложи на "Инерком" получи 26 положителни гласа, 11 бяха против, двама се въздържаха.

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?