32

Решават за отмяна на грипната епидемия в понеделник

Решението дали да бъде отменена грипната епидемия в Пазарджишко ще бъде взето на заседание на Областния кризисен щаб, което вероятно ще бъде проведено в понеделник. Повечето мерки са в сила до 31 януари, но целта е да се даде време за реорганизация и преминаване към нормален режим, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Димитър Савов. Учениците вече са на училище, но останалите забрани са в сила до вторник, включително, след като бе решено епидемията да се удължи.

Заболеваемостта чувствително намалява в последните дни, коментира д-р Савов. Заболелите от грип са приблизително три пъти по-малко в сравнение с пиковия момент, по данни от сентинелните практики. Още по-чувствително и при учениците и учителите - около 15% са отсъстващите по болест, а грипна ваканция се обявява при 30% отсъстващи. Проведено е и разширено проучване в повече лекарски практики, което показало сходни резултати.

В правомощията на щаба е да предложи отмяна и на останалите мерки след съгласуване с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако това се случи, ще бъдат разрешени свижданията в болници и социални заведения, детските и женските консултации.

Препоръчително е обаче гражданите да продължат да спазват елементарните противоепидемични мерки - да спазват добра хигиена, да стоят на дистанция от хора със симптоми на грип, да слагат маски при струпване на хора.

Междувременно с анекс от Здравната каса са разкрити 10 допълнителни легла в детските отделения на Областната болница, след като във върховия момент на епидемията местата там бяха запълнени до максимум и недостигаха.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

27.01.2023 | 16:40

Марица, как се ОТМЕНЯ грипна ЕПИДЕМИЯ? С указ на главния редактор?

Отговори
2 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?