Решават за децата от ОУ "Хр. Ботев" в понеделник

Имаме нужда от време, за да обмислим вариантите, заявиха протестиращите родители

В понеделник ще бъде взето окончателно решение къде да бъдат преместени децата от ОУ "Христо Ботев" по време на предстоящите ремонти. Това е резултатът от проведената вчера среща по инициатива на кмета Тодор Попов. Той покани недоволни родители от приемащото школо, където по първоначални планове трябваше да бъдат преместени децата - ОУ "Христо Смирненски", за да обсъдят различни варианти и да изберат удовлетворяващ и за двете страни. В крайна сметка те са се насочили към един, който е приемлив. Но са поискали време до понеделник, преди да дадат окончателен отговор, съобщи пиарката на общината Ива Забуртова.

До началото на следващата седмица няма да бъдат оповестявани повече подробности, каза още тя, като поясни, че срещата е минала позитивно, без спорове и препирни, както беше на първата - между родителите и секретаря на общината Румен Кожухаров, на когото почти не дадоха възможност да говори. При Попов обаче са присъствали над 30 души, които са искали първо да обсъдят нещата с всички останали майки и бащи на ученици, преди да направят избор.

Един от инициаторите на протеста - Здравко Минчев, също каза, че е рано да се коментира темата, тъй като не е взето решение. Имаме нужда от време, за да помислим, а и да съгласуваме крайното решение с останалите родители. Има хора, които по-късно разбраха и се присъединиха към нас, с тях също трябва да се разговаря, допълни той.

Напрежението избухна, след като на родителска среща преди дни родителите били уведомени, че ОУ "Христо Смирненски" ще трябва да приеме и възпитаниците на ОУ "Христо Ботев". Недоволството се взриви заради опасенията, че така ще се наложи двусменен режим, намаляване на часове и междучасия, спад в качеството на обучението. Най-сериозни притеснения буди фактът, че когато на едно място се съберат над 400 деца от двете учебни заведения, при опасност и нужда от евакуация ще е нужно много повече време, а това може да има фатални последици.

Недоволните събраха подписка срещу това решение и заплашиха да пазят училището с жива верига, за да не допуснат други деца в него. В понеделник организираха протест пред сградата на общината. Тогава бе проведен и първият разговор с тях, от който стана ясно, че и двете страни трябва да отстъпят - ремонтите не може да бъдат отложени, а децата от другото школо все някъде трябва да учат. Предстои да разберем какво компромисно решение ще се вземе.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?