32

Ремонтът на моста на Марица започва през лятото, Западният обход ще е готов до 2027-ма

Бюджет 2024 на Община Пазарджик осигурява всички най-важни дейности

„Осигурили сме средства за всички най-необходими дейности, които Община Пазарджик следва да обезпечи, в бюджета ѝ за 2024 година“ - увери кметът Петър Куленски, който коментира по-рано днес важни за града и общината теми на редовната си пресконференция. Той обясни, че бюджетът е балансиран, с реални прогнозни приходи и отново предупреди, че предстои свиване на някои разходи, за да може да се стабилизира финансово местната хазна. През настоящата година не се предвиждат промени в местните данъци.

С представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е проведена среща във връзка с два важни за града и региона проекта - ремонта на моста на река Марица и изграждането на Западния околовръстен път.

„Имам уверението на АПИ от днес, буквално новината е от последните часове, че през март ще се пусне обществената поръчка за проектиране и извършване на строителните дейности на моста на Марица, като ориентировъчната сума, с която държавата ще финансира проекта, е 17 милиона лева. Те са осигурени, ще бъдат отпуснати за ремонта на моста в Пазарджик. След това трябва АПИ да избере изпълнител и се надяваме в началото на лятото да започнат и самите строително-монтажни дейности и се надяваме до края на годината мостът да бъде ремонтиран. Знаете, неговото експлоатационно състояние е изключително тежко и това е от изключително значение за Пазарджик. Моментът е подходящ за такива дейности, тъй като се очаква трафикът да не бъде толкова интензивен през отпускарския сезон. Все пак ще бъде причинено някакво неудобство на гражданите, тъй като движението ще трябва да се пренасочи по другите два моста. Моля за разбиране, защото ремонтът на това съоръжение е изключително належащ и няма как да се извърши, без неговото затваряне.

Изграждането на два етапа на околовръстното шосе също е обсъдено по време на срещата с МРРБ и АПИ. Имало е забавяне през последните няколко години в отчуждителните процедури, които не са били извършени от предишното ръководство на Община Пазарджик, поясни Куленски. От това дали ще има или не съдебни дела във връзка с тези отчуждителни процедури зависи и срокът за изпълнение. Градоначалникът изрази надежда, че до края на 2025 година законовите процедури ще бъдат изпълнени, а през 2026-а и 2027-ма да бъде извършено изграждането на двата етапа. Последната дума обаче има държавата, тъй като проектът ще бъде организиран и изпълнен от АПИ, а финансирането ще бъде от държавния бюджет.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ххх

Ххх

31.01.2024 | 18:39

Само с приказки не става ти си пишман кмет...

Отговори
0 0
МАРКО

МАРКО

30.01.2024 | 23:23

А БОИКО КАЗА ЧЕ ОКОЛОВРЪСНИЯ ПЪТ ЩЯЛ ДА Е ГОТОВ АКО ИЗБЕРАТ ГЕРБ, НО ЕТО ЧЕ И БЕЗ ГЕРБ СТАНА РАБОТАТА, А ГЕРБ СИ ЗАМИНАВА В МИНАЛОТО

Отговори
6 0
Таня

Таня

30.01.2024 | 17:51

Само Кукленски ли е кмет,защо само за него пишете?

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?