Следвайте ни

Рекорден интерес към Фестивала на кешкека и първото му е-издание

Как един празник подсети читалища да създадат свой електронен архив

viber icon

С рекорден интерес остава в историята десетото издание на Националния фестивал на кешкека и народните умения, провеждан всяка есен по това време в Радилово. 63 самодейни групи и солови изпълнители от 43 населени места са изпратили за програмата, която заради КОВИД е предавана виртуално, свои клипове. Така читалищата са създали или обогатили е-архива си с изпълнения, които могат да показват и за следващи празници.

-------

За първа година Фестивалът на кешкека не се провежда като шумен събор на площада в Радилово, а изпълненията на участниците се излъчват на страницата на събитието във Фейсбук. От 9,00 часа тази сутрин там се качват клипове с народни песни и танци, има и театрална възстановка на български обичаи, а денят ще завърши с обредно приготвяне на ритуалното и свещено за местните хора ястие кешкек, също публикувано в дигиталното пространство.

"Започнахме подготовката за тазгодишния фестивал със свито сърце и тревога дали изобщо ще се получи, признава Марена Вачкова, секретар на читалище "Зора-1903" и основен двигател на атрактивното събитие, обогатяващо културния живот на Радилово вече десетилетие. Чудехме се дали различният начин на провеждане няма да откаже хората, а всъщност той стана причината за този наплив от участници. Разходите за път, за нощувки често самодейците сами си ги плащат, докато по интернет е и по-евтино, и по-лесно. Останахме приятно изненадани! Всеки от участниците ще получи награда от нас, която ще бъде изпратена по куриер. ​Освен това така всяко от читалищата създаде или допълни своя електронен архив, който културните институции може да ползват за следващи празници, ако се наложи те да са без струпване на хора. Нещо повече - всички имат достъп и до видеата на останалите групи и изпълнители, включително нашите, тях също могат да ползват свободно. Така с колегите правим още една голяма крачка към приспособяването към различната обстановка, наложена ни от коронавируса".

Вачкова разказва, че с колегите й от читалището в Радилово за пореден път са хвърлили много труд, за да предложат на аудиторията програма, която да ангажира достатъчно внимание. Още през лятото, когато им станало ясно, че извънредната ситуация няма да позволи обичайното събиране на хиляди хора в центъра на селото, започнали да снимат клипове. Заедно с тези на съмишлениците им от цяла България е събрана програма с продължителност над 10 часа. Тя е тематично селектирана в 9 филма. Освен в интернет в подходящ момент и при спазване на противоепидемичните мерки предстои те да бъдат прожектирани на голям екран на площада в Радилово, за да може да ги видят и хората, които нямат достъп до Глобалната мрежа.

Фестивалът e създаден като местен празник през 2011 година. Още с първото с издание печели специална награда от Платформа АГОРА за гражданска инициатива, насочена към развитието на местния поминък и туризма в региона. Буди жив интерес интерес и скоро прераства в Национален фестивал на кешкека и народните умения, а сега доказва че е нужен на публиката и може да просъществува дори при извънредни обстоятелства.

Легендата

Кешкекът е местно ритуално ястие, приготвяно от векове и свързвано с легендата за богинята-майка Бендида. Поверието разказва, че хората в селото живеели в мир и разбирателство. Но дошли години жените да не могат да зачеват. Ако някоя заченела, помятала или раждала мъртво дете. Тракийките ронели сълзи и отправяли горещи молитви към богинята на плодородието Бендида, но тя сякаш оставала глуха за тях. Когато в селото останали само няколко млади жени, една от тях сънувала чуден сън.

Тя срещнала в гората красива млада жена, която се представила като богинята Бендида. „Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала, но допълнила: "Когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно, да го смелят между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от селото и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?