32

Рекорд: 19 двойки получават пари от фонда за инвитро в Пазарджик за година

Рекорден брой двойки са кандидатствали по общинската програма за подпомагане лечението на репродуктивни проблеми през 2022 година в Пазарджик. Документи са подали 19 двойки и всички са одобрени.

Ресорната комисия "Инвитро" преди дни разгледа молбите, подадени от двойки, желаещи да се лекуват, за да се сдобият с рожба. На първото за годината заседание, проведено на 25 януари, са обсъдени документите на 8 двойки, подадени през последното тримесечие на миналата година. Всички са получили положителен отговор.

От комисията коментираха, че това се дължи до голяма степен на факта, че хората са по-запознати, попълват формулярите без забележки, знаят още какви книжа трябва да приложат, но и защото процедурата вече е по-облекчена. Семействата трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да нямат задължения към Общината и републиканския бюджет. От тях се изисква само бележка от НАП, всичко останало се проверява служебно.

Трета причина за наплива е, че с времето програмата добива популярност. Макар да работи успешно от 2013 година, се оказва, че част от хората доскоро не са знаели за нея и са търсили други източници на финансиране за терапията. Не е изключено и повечето кандидатури да се дължат на това, че все повече хора имат здравословни проблеми, включително репродуктивни, предполагат от комисията.  

Важно е също така нуждаещите се да знаят, че имат право до четири финансирания, независимо дали са в поредни години. Средства се отпускат за лечение и на женско, и на мъжко безплодие.

В общината има двойки, които правят нови и нови опити за първа рожба, но има и такива, които след раждането на първото си бебе кандидатстват отново, защото бленуват за второ. Най-красивият момент от работата на хората в комисията е, когато граждани се обадят, за да благодарят, че вече са станали родители. Най-тежките моменти са неуспехите и разочарованията. Част от хората споделят през какви болезнени процедури и какви емоционални сътресения преминават в името на новия живот. А при някои шансът да се сдобият с детенце не идва и от четвърти опит.

През 2021 година с подкрепа от общинския фонд са се родили 5 дечица, сред които има двойка близначета. Скоро ще бъдат обобщени данните и за 2022 година, а в комисията стискат палци повече семейства да са споходени от това щастие.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?