Следвайте ни

Реката край Велинград се прибира в коритото си, няма риск от спиране на тока

viber icon

Ситуацията във Велинградско след вчерашното преливане на река Малка Мътница при контролираното изпускане на води от едноименния язовир е овладяна. В това увери кметът на родопската община д-р Костадин Коев. Водата постепенно се връща в коритото си. В момента се правят нови огледи, за да се види дали има нанесени сериозни поражения.

Вчера от пресцентъра на ведомството оповестиха, че Кризисният щаб е решил да обяви бедствено положение до 21 април. Причината - при преливането на реката е наводнена подстанция, собственост на Електроенергийния системен оператор с риск общините Велинград и Ракитово да останат без ток. Въпреки това обаче съоръжението не е прекъсвало работата си. Тази сутрин и тази опасност е преодоляна, увери д-р Коев.

По думите на кмета, причината за преливането е растителност в коритото на Малка Мътница. Проблемът е извън урбанизираната територия, затова за него е уведомен областният управител, който пък би трябвало да се обърне към "Напоителни системи" като стопанин на язовир "Малка Мътница", под чийто контрол се прави контролираното изпускане на водите му.

Днес предстои да бъде възстановена скъсана речна дига и да бъде прочистено коритото на реката. От EVN пък увериха пред репортер на "Марица", че са в готовност да реагират при проблеми с мрежата. Самата подстанция не е в техен ресор, но са готови да помогнат и на колегите си от ЕСО, увери говорителят на EVN Крум Косев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?