Следвайте ни

Редят изложба на теснолинейката на гарата

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Ралица ИВАНОВА, "Пазарджишка Марица"

Изложба от снимки, запечатали живота на пазарджишката теснолинейка във времена, когато още я е имало, готви Кристиан Ваклинов. Поводът е 88-годишнина от откриването на участъка. От 14 години теснолинейната отсечка Пазарджик - Варвара е закрита, но младежът е решил да припомни на хората, че такава е имало и е значела много за местното население. Снимките ще бъдат композирани в чакалнята на гара Пазарджик. Подредбата им е планувана за петък, а от събота пътниците вече ще имат възможност да ги разгледат и да научат интересни факти от историята на малкото влакче в тази част на линията. От 2 години Кристиан усърдно събира архивни фотоси от строежа на участъка, откриването му, експлоатацията, накрая и от отпътуването на последния влак през 2002 година. Към снимките младият куратор ще прибави и текстове с кратки факти от историята на пазарджишката теснолинейка.

Идеята е младите да научат, че такава теснолинейка е имало и едно време тя е отпътувала от Пазарджик, а не както сега от Септември. Възрастните хора, които я знаят, пък ще имат възможност да си припомнят какво е било, разказва Кристиан. Това е неговият начин да почете 88-годишнина от откриването на пазарджишката теснолинейка, окончателно закрита през 2002 година. Признава, че няма много запазени фотоси от онова време, но и малкото намерени и съхранени са внушителни и заслужават да бъдат видени от повече хора.

Понякога ме е яд, че не съм се родил по-рано, за да направя всичко възможно да я запазя, казва Кристиян. Младежът е известен с прозвището "спасителя на теснолинейката". Заслужи си го, след като преди време успя да предотврати закриването на малкото влакче, днес пътуващо от Септември до Добринище. Имаше моменти, в които съществуването и на тази част от линията бе поставено на карта. Днес теснолинейката е голямата кауза в живота на Кристиан.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?