Следвайте ни

Развитието на читалищата обсъждат преди Деня на народните будители

viber icon

Семинар за предстоящата дейност на читалищата и възможностите за прилагане на традиционни и алтернативни дейности с цел устойчивост и развитие на тези културни институции ще се проведе по повод Деня на народните будители в Стрелча, съобщават организаторите от Регионалния експертно-консултантски информационен център (РЕКИЦ) "Читалища" в Пазарджик. Форумът ще бъде двудневен - на 27 и 28 октомври, и ще се осъществи в партньорство със стрелчанското читалище "Просвещение-1871" и общината в средногорския град.

„Програмата предвижда лектории, беседи, представяния на практики, откриване на изложба и дискусии, съобщи читалищният експерт инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ „Читалища”. Тематичен акцент са предизвикателствата пред читалищата в съвремието, да продължават дейността си на будители на националните дух и самосъзнание на българина и възможностите за адаптиране към новото време, без измяна на традициите и подмяна на същността на читалищната идея. Планирано е време за широко споделяне на опит и знания, за анализ на ситуацията, за да се стигне до различни отправни точки и нови перспективи за развитие на дейността на читалищата, съобразено с времето и средата на функциониране. Защото всяко населено място има нужда,  точно от своето читалище - уникално и автентично, наследник на възрожденските читалища от преди Освобождението и посланик в бъдещето на своята общност. Общност, която прави читалището и читалище, което развива местната гражданската общност, като просвещава, формира знание и култура, възпитава любов към българщината и провокира активност. Мисия, непроменяна във времето през цялата 164 годишна история на читалищното дело в България”, допълни инж. Енчева-Кочева.

Тя е сред основните лектори заедно със старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия  Ваня Апостолова от РУО- Пазарджик, временният директор на музея в Стрелча Надя Романкова и уредника там Николета Петкова. Практики представят председателят на читалището-домакин Мариана Няголова, секретарят Румяна Колева, библиотекарят Аника Тодорова и председателят на Театрално-музикалното сдружение „Бащино огнище“ към същото читалище Донка Младенова. Във вечерната културна програма участват Детски танцов състав „Усмивки“ с ръководители Венцислава Пенева и Иван Лудов и Певческа група „Стрелица“ с ръководител Мария Илиева.

За всички пространства за занятия са предвидени мерките срещу COVID-19.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?