32

Разследват изтичане на данни за ваксинационен статус във Велинград

Окръжната прокуратура в Пазарджик уведомява, че от служители на ГДБОП към МВР е извършена проверка за престъпление по чл. 319а ал. 1 от НК. Резултатите от същата са постъпили в ОП –Пазарджик, с мнение за образуване на досъдебно производство. С постановление от 14.07.2022 г. на ОП-Пазарджик е било образувано досъдебно производство за това, че  в периода от 06.01.2022г. и на 07.01.2022г. в гр.Велинград неправомерно е осъществен достъп до информационна система – Национална здравна информационна система, като е получена информация относно лични здравни данни на физически лица, касаещи ваксинационния им статус и случаят не е маловажен - престъпление по чл.319а ал.1 от НК.

Това съобщават от Главната прокуратура, като уточняват, че не отговарят на истината твърденията, че срещу журналистката МАРИЯ ЦЪНЦАРОВА е образувано досъдебно производство. Предмет на досъдебното производство са фактите и обстоятелствата, относими към предмета на престъплението. По досъдебното производство не е повдигнато обвинение, като на настоящия етап се събират писмени доказателства и се извършват разпити на лица в качеството на свидетели. 

Проверките са във връзка с разследване на бТВ, което сочи, че много от депутатите на "Възраждане" са имунизирани въпреки антиваксърските си изявления и политиката на партията в тази насока. Тогава бе оповестено дори кой каква ваксина си е поставил.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?