Следвайте ни

Разпитват шестия таен свидетел по Ислямското дело

Новини от Пазарджик и региона

viber icon
Последният от общо шестимата тайни свидетели предстои да даде показания в днешното заседание по делото за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология. То се води срещу 14 подсъдими, сред които е смятаният за лидер на групата Ахмед Муса Ахмед. Според думите на предишните петима скрити свидетели, той открито е пропагандирал, че християните са „подпалка за ада”, над дома му се веело знамето на Ислямска държава, призовавал братята си от джамаата около джамията „Абу Бекир” да служат на Ислямска държава, а един от далите показания дори разказва, че хората са бити в домовете им от приближени на проповедника, за да приемат исляма.
Подсъдимите пък контрират, че това са скалъпени обвинения, като припомнят, че никой от явните свидетели не е разказвал чак такива стряскащи неща.
14-тимата обвиняеми бяха задържани при мащабна акция през ноември 2014 година. Делото влезе в съда на 25 февруари 2016-та. Предишното заседание беше на 1 декември, като тогава бяха пуснати от ареста почти всички от групата с по-леки мерки за неотклонение. На лидера им бе определена гаранция от 5000 лева, но вчера това решение бе отхвърлено от Апелативния съд, който окончателно постанови Муса да остане под стража./ "Пазарджишка Марица"
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?