Следвайте ни

Разпитаха Стойно Чачов, повдигат му обвинение

Обвинение за злоупотреба с власт е повдигнато срещу кмета на Стрелча Стойно Чачов. Наложена му е и парична гаранция от 2 000 лева. Това стана ясно след първия му разпит в полицията днес. Той бе призован за по-ранна дата, на която не успя да се яви заради служебни ангажименти.

Проверката срещу него тече от 12 март, когато Икономическа полиция и прокуратурата окупираха сградата на общината в средногорското градче и започнаха претърсване. Бяха иззети документи и компютри за предстоящите експертизи. До акцията се стигна, след като освободеният от поста си главен инженер Иван Божков е подал сигнал в полицията, че още при встъпването си в длъжност през 2016 година кметът заставил 17 служители да подадат подписани молби за напускане без дати.

От прокуратурата тогава оповестиха, че разследват Чачов за злоупотреба с власт и принуда, както и че той може да получи до 6 години затвор, ако деянията бъдат доказани.

Кметът разказа на проведена след акцията пресконференция, че е бил озадачен от мащабите на спецоперацията в сравнение с това, в което го обвиняват. 20 въоръжени полицаи нахлули в общината, други с патрулки блокирали служебния автомобил на кмета и всички изходи на сградата. И всичко това – заради сигнал за неправомерно, според автора, уволнение.

Градоначалникът признава, че при поемането на поста през 2016 година е имал проблеми със случжители и наистина е приканил тези, които искат или които считат, че не могат да се справят със задълженията си, да подадат молби за напускане. Не си спомня колко души са направили това, по думите му – не повече от 6-7. Те обаче не били напуснали, нито принудително освободени. Целта му била местната администрация да заработи ефективно.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?