32

Разлив на мазут стресна граждани на Велинград

При демонтаж на стар резервоар е замърсен участък от около 40 кв. м

Опасни за здравето и живота химически отпадъци са разляти на територията на бившия завод „Кристал“ във Велинград. Сигнал за това е бил подаден през май до Министерството на околната среда и водите, откъдето е предаден за проверка към РИОСВ в Пазарджик. На място е установено, че твърденията отговарят на истината.

Извършена е незабавна проверка на място от експерти на Екоинспекцията, служители на пожарната във Велинград и на местната община. При обхода на територията на бившия завод е констатирана разлята черна течност, определена за мазут. Разливът е на площ около 40 кв.м., върху асфалтова настилка, вследствие демонтаж на резервоар. Около течността е насипан пясък с цел абсорбиране и ограничаване на разлива, съобщават от РИОСВ.

При проверката е установено още, че достъпът до терена е свободен, няма физическа охрана, старите производствени инсталации са демонтирани, а производствените сгради не се използват и са видимо изоставени. Не са установени собствениците на имотите, съоръженията и сградите. 

Дадено е предписание на кмета на община Велинград да организира почистването на констатираните замърсявания. Предстои последващ контрол.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?