32

Разкриха фабрика за цигари, нанесла 12 млн. лв. щети на европейския бюджет

Производството е бълвало имитации на световни марки, пласирани и у нас, и в чужбина

Нелегална фабрика за цигари и два склада към нея разкри разследване, водено от ГДБОП и Агенция „Митници“. Производството е бълвало огромни количества продукция, която е пласирана както на местния пазар, така и в чужбина.

Щетите, нанесени на републиканския бюджет, са за около 8 милиона лева, а общо на европейския - над 12 милиона лева, стана ясно на брифинг, свикан днес в Областната дирекция на МВР в Пазарджик, с участието на Радослав Бакърджиев, районен прокурор на гр. Пазарджик, гл. комисар Явор Серафимов, директор на ГД БОП, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГД БОП, Георги Георгиев, директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция „Митници" и наблюдаващ прокурор. 

Разследващите са работили по случая около 6 месеца. Разкрити са производствено помещение със съвременни мощности в село Гелеменово и два склада за съхранение на продукцията и организиране на пласмента в Калугерово и София, като в единия са намерени 2218 мастербокса цигари, в другия - още над 1300. Повечето от тях са били Marlboro, но са произвеждани и други световни марки. Част от тях са продавани на местния пазар, имало е и износ - за Англия, Белгия, Гърция и други държави. Тези за Гърция дори били със задължителните предупреждения за вредите за здравето на гръцки език. Тепърва ще се изясняват реалните обеми на производството като за целта ще се правят проучвания и от експерти на „Филип Морис“, компанията с право върху марката Marlboro. За момента се смята, че на всеки 8 часа нелегалният завод е бълвал между 120 и 160 мастербокса.

Фабриката е била оборудвана с пълна поточна линия за производство и опаковане на цигари. На място са иззети около 160 палета с материали за деъността - хартия, фолио, филтри и други. Производството е било от затворен тип. наетите работници не са имали право да напускат мястото, нито да ползват каквито и да била средства за комуникация. Те не са държани в плен, но предварително са били подготвени, че няма да излизат от фабриката за поредния производствен цикъл, тоест - за месец-два. В помещенията са открити 10 легла. Базата е била оборудвана с камери и охранителна техника. Засега се знае, че в дейността са участвали ограничен брой хора, но с професионална подготовка за производство на цигари. Разследващите смятат, че това са били чужденци, но от коя държава, засега не оповестиха.

Освен щетите за хазната и за европейския бюджет произведените цигари са опасни и за здравето на пушачите. Те са правени без какъвто и да било контрол върху съдържанието на самите суровини и без всякаква хигиена.

За момента е задържан само един пловдивчанин, свързан с нелегалната дейност - този, който е отговарял за склада в Калугерово. Останалите организатори на престъпния бизнес, както и техните работници, се издирват. 

Разследването по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 5 оценки
5/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Боб(зрял фасул)

Боб(зрял фасул)

09.12.2023 | 00:27

Егати,тия от ГДБОП са невероятни,дебнали,дебнали половин година и накрая издебнали,когато фабриката е празна ха,ха,ха.....това е несериозно!!!Сега ще намерят оня дето клати гората......Успех в издирването! Егати службата,направо ГДБОБ-фасул

Отговори
14 0
Стоичков

Стоичков

07.12.2023 | 15:11

Какво сте "разбили",като не сте хванали нито организаторите,нито работниците,нито тези които са си взимали пая за да осигуряват безпроблемната работа. Интересно как с този капацитет на производство са се изнасяли в чужбина тези мастербоксове през границата.

Отговори
8 0
Професионалисти от класа!

Професионалисти от класа!

07.12.2023 | 15:07

Дебнат ги от 6 месеца, изчакали "големите" да изчезнат и хванали дребосъка! Е те това е! Такъв резултат е достоен за наказание, дори уволнение. Според мен, това е провалена акция. А те - по милиционерски се гордеят! Пфу!

Отговори
9 1
Драган

Драган

07.12.2023 | 13:49

Интересно кой и каква присъда получи за разкритите преди време фабрики!

Отговори
9 0
Хубава работа ама....

Хубава работа ама....

07.12.2023 | 13:09

От 6 месеца било наблюдение ама участниците сега се издирвали

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?