32
Следвайте ни

Разгадават тайната на шевиците от Паталеница

Национално издание ще покаже как се бродират изящните фигури, характерни за носиите в пазарджишкото село

viber icon

Тайната на шевиците от традиционните носии на село Паталеница скоро ще бъде разгадана. Позитивната новина съобщи Павел Гълъбов, жител на селото, общественик и журналист, който е в основата и на това добро начинание.

"За това  ще помогне Елисавета Йорданова от списание "Схеми на Шевици. Наследството.BG", която прави прекрасни схеми, за да могат всички любители на това изкуство от цяла България и света да майсторят паталенска шевица със собствените си ръце - разказва Гълъбов. - Огромно благодаря на нашите читалищни дейци Янка Веранева и Ани Арнаудова, които ми съдействаха в заснемането на нашето безценно богатство!".

Красивата история започва преди зимните празници, когато от екипа на списанието се свързват със служителите на читалище "Свети Панталеймон" в Паталеница. Културната институция получава дарение от 12 броя на изданието с български шевици с подробни описания, схеми, история, символи, произход на дрехите и още много информация по темата. От читалището тогава изказват признателност към Гълъбов, благодарение на когото са получени списанията. 

Голямо богатство са тези издания! Голяма благодарност изказваме на г-жа Елисавета Йорданова за дарението, както и за проявения интерес към с.Паталеница. Благодаря на Павел Гълъбов чрез който и заради който списанията стигнаха до библиотеката! Надявам се, а и ще направим всичко възможно с Павел Гълъбов в следващите броеве да е описана и разгадана и паталенската шевица! - пишат тогава от читалището.

А жителите на Паталеница с любопитство очакват да научат как се бродират изящните шевици, характерни за местните носии, както и каква символика крият.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?