32
Следвайте ни

Равносметка: Изключително успешна бе 2021-ва за музея в Стрелча

viber icon

Екипът на Исторически музей – Стрелча приключва една много успешна година - отчита директорката на културното ведомство Николета Петкова.

Излезе от печат книгата „Животоописанието ми“ от Мильо Тодоров Балтов, която е резултат от съвместна работа с Исторически музей – Панагюрище. От наша страна съставител е Надя Романкова, поздравления за добре свършената работа! Изданието е спонсорирано от Рашко Тодоров Белчов и използваме възможността да му благодарим за това още веднъж! - припомня Петкова.

Музеят се включва в съвместната изложба „Светини от Април 1876 г“, посветена на 145-та годишнина от Априлското въстание, с музеите в Батак, Белово, Брацигово, Карлово, Калофер, Клисура, Копривщица, Пазарджик, Панагюрище и Перущица. Тя ще бъде показана през 2022 г. в Стрелча.

Надя Романкова участва в Национална научна конференция, посветена на 145 годишнината от Априлското въстание в Панагюрище. Очакваме и публикацията с нетърпение!

Друг успех е спечелен и реализиран проект към Министерството на културата за оборудване на фондохранилищата ни, с което са осигурени необходимите условия за съхранение на движимите културни ценности, притежание на музея.

Запомнящо се събитие бе гостуването на екип от Исторически музей – Клисура с тяхната изложба „Златният трън“, от която хората се запознаха с развитието на розопроизводството в техният край. Розите или както ги наричат в Стрелча „гюла“, идват в Стрелча през Копривщица от Клисура.

Осъществихме първата част на проекта „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“ с представянето на изложбата в София. Проектът е финансиран от Милко Балтов, ИМ – Стрелча, СГХГ. Сърдечни благодарности на г-н Балтов, без него нямаше да се случи това! - допълва още Николета Петкова.

Организирахме работилнички за деца за работа с вълна, плетене на царевична шума, правене на коледни кравайчета, сурвачки. Нашите гости имаха възможност да наблюдават възстановка на ритуали за Еньовден, Илинден, показахме как се прави Бътовска шарена сол, Тельосване на гелината. Организирахме модно ревю „Мода от старите ракли“, на което показахме дамското облекло от общината ни от началото на ХХ век до средата му.

През тази година изцяло от дарения откупихме гюлпански казан, с който в миналото се е изварявал розовия цвят. Благодарим да дарителите "Дивика" ООД, г-н Иван Иванов Караиванов, г-н Цвятко Николов Татаров, "19 век Стрелча" ЕООД, "Вимпета" ЕООД и ЕТ "Иван Ченчев".

Директорката на културната институция издава, че за 2022 г. са запланувани много изненади и че с екипа й се надяват да отговорят на очакванията на своите гости.

Да си пожелаем една още по-успешна 2022 г, през която да можем да осъществим плановете си, да ги надградим и да Ви радваме с различни изяви и творчески успехи! - завършва Петкова. - А на всички вас пожелаваме от сърце здраве и късмет!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?