Ракитово сезира върховните съдии за договорите на Еленкова

Вече е готова жалбата на Ракитовска община до Върховния касационен съд, съобщи Марица.бг. "Надяваме се висшите магистрати да обявят договорите на предишното ръководство, ощетяващи местната хазна, за нищожни", заяви кметът Любомир Петков.

Контрактите са осем на брой, като само два от тях са на обща стойност 800 лева, други два са за 260 000, останалите четири - за 90 000. Те са наследени от предишната кметица Емилия Еленкова и са за ремонт на Градската баня, проект за пътя Дорково - Дъното и консултантски услуги.

Срещу бившата кметица бе образувано досъдебно производство за неизгодни договори. Прокуратурата започна разследване за неизгодни сделки за хазната в полза на външни фирми. Престъплението по служба е извършено през 2011 г.

По данни на магистратите Еленкова е нарушила закона и не е изпълнила служебните си задължения, като е сключила пет договора. Контрактите са по три проекта на общината, от които са нанесени  имуществени вреди в размер на 213 221.39 лева. Парите са присъдени суми за заплащане от общината по осъдителни решения. Според прокуратурата това е компрометирало авторитета на администрацията и е сринало доверието на гражданите в местната власт.

Престъплението е извършено с цел да се причини вреда на бюджета и да се набави облага за фирмите-изпълнители на проектите. По "Съвременен облик на община Ракитово, рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и изграждане и реконструкция на съществуващата спортна зала в  Костандово" на 2 септември 2011 г. Еленкова е сключила общо 3 договора.

Те са  за изготвяне на документация за провеждане на открит конкурс по реда на Закона на обществените поръчки, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за упражняване на строителен надзор.

Документите са подписани, преди да е осигурено отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Държавен фонд "Земеделие". Същите не са вписани по надлежния ред в регистрите и архива на общината и преди сключването им не е проведена процедура по събиране на три оферти.

По проект "Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градска баня в града" и по "Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация" на помещенията същия ден бившата кметица е сключила договори, за които не е било осигурено финансиране. Те също не фигурират в общинските регистри и за тях не са събирани три оферти.


Сигнал

За скандалните договори на Емилия Еленкова настоящият кмет на Ракитово Любомир Петков алармира още преди четири месеца. Градоначалникът заяви, че е наследил от Еленкова 11 лева в местната хазна, 4 милиона задължения и запорирани сметки на общината за 650 000 лева.

Ако Върховният касационен съд не обяви контрактите за нищожни, общината ще трябва да плаща сумите на фирмите, които от своя страна искат парите си чрез дела в Арбитражния съд. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?