32

Ракитово се готви за предсрочни избори

След кончината на Костадин Холянов е изпратено уведомление до ЦИК, чака се дата

Предсрочни избори ще се проведат в Ракитово, след като досегашният кмет на града Костадин Холянов издъхна на 20 януари. Общинската избирателна комисия (ОИК) вече е изпратила уведомление до ЦИК, откъдето се очаква да определят дата и тя да бъде обнародвана с президентски указ.

След кончината на градоначалника е свикано извънредно заседание на ОИК на 23 януари, неделя, по повод на постъпилото от Общината официално съобщение за смъртта на Костадин Холянов. Десет от 13-те членове на комисията са участвали в заседанието, на което с пълно мнозинство е взето решение да се задейства процедурата по провеждане на частичен вот, като първата стъпка е изпращането на уведомление до ЦИК.

Костадин Холянов беше избран за кмет през 2015 година, а през 2019-а спечели втори мандат. На 20 януари тази година той си отиде след боледуване.

Първият му мандат остава в историята на родопската община с разтрогването на неизгодни договори, наследени от управлението на предшественичката му Емилия Еленкова, срещу която още се водят съдебни дела. По време на управлението му са реализирани два мащабни проекта в сферата на образованието, около 36 проекта, свързани с благоустрояване, канализация и инфраструктура, 66 проекта в областта на заетостта, 8 проекта, осигуряващи подпомагане и грижа на социално зависими, слаби и самотни лица - припомнят от екипа му.

Във втория мандат около Холянов се завъртя скандал по обвинения в конфликт на интереси. Направената от КПКОНПИ проверка показа, че е сключвал договори с фирма, свързана със сина му Щерян. По искане на комисията кметът беше отстранен от поста, като впоследствие обжалва решението на ОИК, но до окончателен акт на съда така и не се стигна - той почина преди гледането на казуса във ВАС.

Изборите в Ракитово ще са първи сблъсък на местен терен между новите партии и политическите "повелители" на Родопите - БСП, ГЕРБ и ДПС.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?