32

Ракитово и Цигов чарк са домакини на двудневен читалищен семинар

На 14 и 15 декември, с двудневен семинар в Ракитово и Цигов чарк, приключва Обучителната програма на РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик за календарната 2022 година. Темата е “Дух и традиции в читалищата, с предизвикателствата на времето“. Организатори са Регионалният читалищен център, в партньорство с Ракитовското читалище “Будилник-1898 г.“.

Във форума се включват председатели и секретари на читалищата от област Пазарджик, представители на общински администрации, кметове на населени места, специалисти от сферата на нематериалното културно наследство. Сред участниците - ангажирани с темата, са и Пловдивски приятели на Пазарджишкия център “Читалища“.  

Цел на семинара е: координиране на усилията и развиване на междуинституционални партньорства в опазването на българската културна и историческата памет, чрез съхраняване и предаване на традициите, и познаване на историята.

Форумът започва с презентиране на добър опит от домакините - секретаря Мария Гергененова и библиотекаря Анна Митева. Продължава с практическо онагледяване, от  читалищните художествени колективи и индивидуални изпълнители, като база за експозе на местния музикант и педагог Никола Янев – Чоли.

Следва ретроспекция на уредника в Исторически музей Перущица,  Нели Дакова -  в контекста на подтемата “Размисли около светлината на Коледните дни. Наследени космогонични представи от древността, достигнали до нас чрез фолклора“ - отправна точка на широка дискусия и богато споделяне. 

Предвидено е и пространство за тематично включване на автора на книги, филолога Стоян Влахов – приятел на читалищата, черпещ творческо вдъхновение от дейността на самобитните културни институти за опазване на българските дух, история и традиции. 

На  втория ден семинарът приключва с отворен формат на Работна среща по проблемите около съхраняването на нематериалното културно и историческо наследство на страната ни – общи и характерни за отделните културни институти; национални и местни. 

Модератор и в двата дни е ръководителят на Център “Читалища“ за област Пазарджик, инж. Радка Енчева- Кочева. 

Отиващата си година дава основания за такава обществена и междуинституционална полемика, пораждана от динамиката на времето. И като наложителен анализ на организацията и провеждането на Събора на българското народно творчество – Копривщица 2022 и осъществяването на етап 2022 на Системата “Живи човешки съкровища – България“. 

Допълнителен повод е наскоро проведената национална селекция на кандидатури за попълване на Листата на нематериалното културно наследство на България  и номинацията им за вписване в Листата на ЮНЕСКО.

А дните около Коледа са време за връщане към корените, за събиране със семействата, за освежаване на паметта, за издигане на националността. Време изпълнено с повсеместно оживление, заради многото съпътстващи празници от народния календар - с пъстри традиции и обичаи,  пазени и пресъздавани. 

Но и променяни в годините - допълнителна предпоставка и причина за размислите в подобен интерактивен формат, тъкмо сега! С широко читалищно участие!

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“– Пазарджик              

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?