Следвайте ни

Радиловци блокират пътя за Пещера срещу изборни туристи

viber icon

Жители на Радилово се канят да блокират достъпа до селото откъм Пещера. Ако изпълнят заканата си, точно в 7,00 часа сутринта пътят между двете населени места ще бъде затворен за движение от жива верига. Така местните смятат да окажат съпротива срещу около 100 изборни туристи жители на Пещера, но формално регистрирани в Радилово и пристигащи под строй по веднъж на четири години – когато има местен вот. 

„Все още няма решение дали точно това да бъде формата на протест, каза пред „Марица“ радиловската общественичка Теодора Бакалова. Младежи от селото – и момчета, и момичета, смятат така да накарат тези сто човека, които нямат нищо общо със селото ни, да се върнат и да не изкривяват резултатите от вота. Лично аз съм против чак толкова крайни мерки. Пътуващите по този маршрут нямат вина за случващото се, а и за да не се стига до ексцесии“. 

Бакалова казва, че има и алтернативни варианти. Младите ентусиасти ще се опитат да убеждават съселяните да отидат до урните и да гласуват по съвест, за да надделее реалният вот над организирания. Заради недостатъчна избирателна активност и заради многото радиловци в чужбина обаче се е случвало да спечели кандидатът за кмет, за когото се смята, че е в основата на изборния туризъм.

А той съществува отпреди 2007 година и вече за четвърти път е напът да подмени избора на местните гласоподаватели. Те пък са с вързани ръце, защото всичко е законно. По времето, когато са регистрирани изборните туристи, за целта не са изисквани нито съгласие от собственика на къщата, където ги записват, нито нотариален акт, каквато е процедурата сега. Така че всичко е законно.

Пришълците са записани най-вече на адреси с необитаеми къщи. Има и „хазаи“, които никога не са си и помисляли да пускат такива „квартиранти“. Бакалова не отрича, че има и такива, които са дали съгласието си. Общото между всички „наематели“ е, че идват само по веднъж на четири години, пускат бюлетина и изчезват. Нито един от тях няма нищо общо с Радилово. Ако не се брои роднинската връзка с един кандидат за кмет и общински съветник, което може лесно да се провери по фамилиите.

Не е учудващо, че на първия тур от местните избори активността в Радилово е била изключително висока – гласували са 946 от малко над 1200 жители, а недействителните бюлетини са едва 13. Бакалова е убедена, че това е правилният начин за съпротива – всеки да упражни правото си на глас, независимо кой кандидат подкрепя. 

А за да не се подменя вотът както в пещерското село, така и на много места в страната, са нужни такива промени в законите, че да не се допуска манипулативно регистриране на купени избиратели, както и да може да се дерегистрират принудително вече вписаните в документите на ГРАО, след като няма правно основание да се водят в дадено селище.

Бакалова се радва на будния дух на младежите, защото вярва, че именно те са способни да извоюват желаните положителни промени, не само по този проблем.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?