Следвайте ни

Язовир „Луда Яна“ е построен едва на 32 процента

Петилетка след първата копка ще рестартират строителството

viber icon

Към момента е изпълнено 32% от строителството на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. Това става ясно от анонса към поредната обществена поръчка на Регионалното министерство. Резултатът е отчетен близо петилетка след тържествената първа копка.

 

Поръчката е за извършване на археологически наблюдения на оставащите строителни работи на обекта. В описанието се припомня, че голяма част от изкопните работи са изпълнени през 2018 година, но и че изпълнителят работи с изключително бавен темп от началото на 2019-та. А от 14 май тази година строителството на всички подобекти е спряно.

Изграждането на водоема, от който се очаква да реши проблемите с водоснабдяването на община Панагюрище, започна през 2016 година. Всъщност тогава бе рестартиран проектът, който води началото си още от 1986-та, но е прекъснат през 2000 година. Дотогава са построени частично язовирна стена и допълнителни съоръжения.

За новия проект, който включва и изграждане на пречиствателна станция за питейни води, бяха осигурени 56 милиона лева от Световната банка и Централния бюджет. Строителството започна през 2016 година. За изпълнител беше избран консорциум австрийската строителна компания „Щрабаг“ и българската фирма „Станилов“ ЕООД.

В отговор на депутатски въпрос миналата година министър Петя Аврамова отговори, че на практика строителството е спряло и че се обмисля вариант за нов изпълнител.

Обектът е сложен и комплексен, състои се от девет подобекта, чието изпълнение изисква високо ниво на организация, професионална компетентност и стриктна последователност на работите, каквито изпълнителят не показва в достатъчна степен“, гласи цитат от отговора на Аврамова.

Консорциумът не успява да осигури инженерен състав, работници и механизация за строителството на язовира, има голямо текучество на персонал и липсва приемственост, констатират от МРРБ. Занижен е и контролът на обекта, допуснати са технически грешки, заради които са изпълнени некачествени работи, които трябва да бъдат отстранени".

Роля за бавното изпълнение имали и финансовите проблеми на „Станилов“ ЕООД. Компанията дори била заличена от Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите.

Новообявената поръчка буди надежда, че все пак язовирът ще бъде построен все някога. В какви срокове, е трудно да се прогнозира.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Руйнекова

Руйнекова

02.12.2020 | 06:13

Вече се страхувам от построяването на този язовир. Ако не го направят качествено а това е много вероятно, може в един момент да отнесе целия град. Не вярвам в днешното строителство на каквото и да било.

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

25.11.2020 | 18:47

Кой избра този консорциум,кой подписа договора с тези прехвалени изпълнители,кой ще поеме вината за неспазените срокове,КОЙ,бе?Така ли се харчат средствата от световната банка и нашите данъци.Гешев спите ли,такива изпълнители трябва никога повече да не участват в подобни процедури.

Отговори
5 1
Гешев

Гешев

26.11.2020 | 14:07

Как да спим хванах един откраднал кокошка А един друг два буркана от едно мазе

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?