"Яйца на чалбур" сготви шеф Иван Звездев за пещерци
- 10:06, 17.10.2022
- 13:50, 17.10.2022
- 387
- 0
Известният кулинар Иван Звездев бе основно действащо лице в провелото се в почивните дни кулинарно шоу, посветено на Световния ден на яйцето.
Повече от две хиляди души се събраха в центъра на града, за да се насладят на вкусните гозби, десерти и нетрадиционни ястия подготвени от общо петнадесетте групи участници в празника.
Община Пещера осигури шатри, пейки и маси за специалитетите. Храните приготвиха представители на училища и читалища в града и общината, клуб на пенсионерите, участие взеха и хора от екипа на пещерски ресторанти.
Старт на програмата сложиха прекрасните изпълнения на децата от от Центъра за подкрепа на личностното развие – ОДК Пещера, а докато те танцуваха посетителите можеха да разгледат щандовете с кулинарни изкушения.
Всеки от "отборите" презентира своите предложения, като голяма част от тях се оказаха наистина уникални по своя характер.
Жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който заяви, че за него е удоволствие да открие първото издание на Кулинарното шоу в Пещера. Той благодари на спонсорите и пожела здраве на всички участници в организацията и провеждането на атрактивния празник.
Фирмите производителки на яйца също изненадаха посетителите, като за тях имаше сурови и варени яйца. Атракция за посетителите бяха тематичните игри с участници от публиката.
ЕТ „Ангелов" – Иван Ангелов и земеделският стопанин Щерьо Тахов осигуриха яйца за производителите на блюдата с вкусни сюрпризи и яйцата, с които Иван Звездев приготви своя специалитет "Яйца на чалбур".
А ето и рецептата за него:
Необходими продукти
4 яйца
400 мл пилешки бульон
60 г краве масло
1/4 ч.л. кимион
2 стръка пресен лук /зимата се използва праз /
150 г кисело мляко
сол и черен пипер на вкус, кимион
червен пипер за поръсване
Приготвяне
В тенджера се налива бульон. Слага се масло, кимион, нарязани пера пресен лук.
След като течността кипне, котлонът се изключва и щом течноста спре да кипи, се счупват едно след друго яйцата. Оставят се за 5-6 минути да се забулят. Изваждат се в чиния.
В купа киселото мляко се разбива добре с вилица . Разрежда се с бульона и разбърква.
Яйцата се слагат в две дълбоки купички, заливат се с киселото мляко и се поръсват с червен пипер.
За доброто настроение на пещерци се погрижи фолклорната певица Ангелина Милева. Празничната проява завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха от малки до големи пещерци и гости на града.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни