Следвайте ни

Пуснаха в полята край Сбор чакалите от зоокъта

Писна ни от сигнали и проверки, а и хората изгубиха интерес към тези животни, коментират служители на парк "Острова"

viber icon

Чакалите от зоокъта на парк "Острова" се пуснати в природата край село Сбор. Това съобщи Петко Куртев от управата на парка, потърсен от "Марица" по повод на изнесена по този повод информация от РИОСВ. При проверка по сигнал инспектори заварили празна клетката на чакалите и получили обяснение, че те са освободени в естествената им среда.
При проверката на екоинспекторите са констатирани нередности при водене на документацията и на условията, при които се отглеждат животните, съобщават още от РИОСВ. Съставен е констативен протокол, който е изпратен на министъра на околната среда и водите с предложение за назначаване на комисия за извършване на специализирана проверка.
Въпреки това обаче Петко Куртев отново уверява, че досега който и да е проверявал зоокъта, съществени пропуски и нередности не са установявани. 
Припомняме, че честите посещения на контролни органи бяха провокирани основно от сигнали на граждани, че чакалите имат вид на недохранени, болни и крастави. Проскубаната им козина и раните по кожата им многократно са ставали обект на коментари от природолюбители във Фейсбук и са водили до множество проверки.
"Ние ги пуснахме, защото те започнаха да се размножават неконтролируемо и клетката им на моменти ставаше тясна, каза Петко Куртев. А и хората изгубиха интерес към тях, подминаваха ги. Ако е имало някакъв интерес, той е бил от зоолюбители, които така и не успяхме да убедим, че на животните нищо им няма. Писна ни от сигнали и проверки! Чакалите бяха в този вид, защото се бият за надмощие като всички животни и се нараняват. Не са били крастави! И като всички животни по два пъти в годината сменят козината си, а старата окапва. Фактът, че се размножават, ясно говори, че са добре гледани" - категоричен е служителят.
В природата са освободени шест екземпляра, сред които и две бременни женски. Всички са пуснати на място, където има и други чакали, както и достатъчно храна за тях, за да могат да оцелеят. Куртев допълва, че чакалите са едни от най-хитрите животни и макар да са получавали досега храната си наготово, са способни да се грижат и сами за себе си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гневен Котарак

Гневен Котарак

16.05.2021 | 09:08

И с какво ще се хранят тия чакали бе тиквеници?? С кокошките и овцете на хората ли???

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?