32

Пускат за продан историческа сграда в центъра на Пазарджик

Община Пазарджик за пореден път ще се опита да продаде една от историческите сгради в центъра - Абаджиевата къща. Решението за това бе одобрено от съветниците на ноемврийската сесия почти без обсъждания.

Имотът се намира на ул. "Хан Крум" 1, близо до Съдебната палата. Включва терен с площ от 1034 кв. м и построена в него двуетажна сграда с разгъната площ 116 кв. м, която е паметник на културата. Зданието е ползвано през последните години за нежилищни нужди, там се помещават адвокатски кантори. Не е поддържана и е в лошо състояние, а част от двора е превърната в паркинг.

Сделката ще бъде осъществена по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като процедурата бе открита с предишно решение на съветниците от април тази година, през юли последва решение за изготвяне на анализ на правното състояние, приватизационна оценка и информационен меморандум на описаните недвижими имоти, а сега вече е направена и оценка от лицензиран оценител.

Имотът е оценен на 454 800 лева без ДДС, от които 159 200 лева за сградата и 295 600 лева за земята. Предложението е наддаването да започне от тази цена и да се проведе чрез публичен търг с явно наддаване. Постъпленията ще се използват за финансиране на капиталовата програма на Общината.

Тъй като имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, бъдещият собственик трябва да реализира инвестиционна инициатива за ремонт на сградата в размер на минимум 175 290 лева при спазване на нормативната уредба за опазване на недвижимото културно наследство. Точната сума следва да се уточни след изготвяне на проект, съгласуван с НИНКН с подробна количестено-стойностна сметка, уточнява се още в решението.

През годините назад са правени многократни опити за продажба на Абаджиевата къща. Неуспешни, защото решенията бяха оспорвани от адвокатите, ползващи офиси в сградата и обявявани от съда за нищожни. Причината - ползвателите са участници в първата приватизационна процедура, проведена през 90-те години на миналия век, а към момента на решенията за продажба тя не бе приключила и евентуална сделка би попречила да се удовлетворят претенциите на участниците в нея. А Общинският съвет е бил длъжен да продължи приватизационните процедури за продажба на офисите, находящи се в административната сграда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?