Следвайте ни

Пускат на търг легендарната механа "Трифон Зарезан"

Началната тръжна цена е 180 000 лева, в това число 24 400 лв. за земята и 155 600 лв. за сградата

viber icon

Легендарната пазарджишка механа "Трифон Зарезан" е обявена за продан. Съобщението за търга е качено преди дни на сайта на Общинския съвет, в момента тече набирането на оферти. До продажбата се стига след продължили три години спорове в пленарната зала.

 

Сделката с механата ще бъде осъществена след публичен търг с явно наддаване, става ясно от съобщението. Апетитният търговски комплекс се намира на приземния етаж в сградата на Младежкия дом. Именно това бе и поводът за разгорещените дебати между съветниците при всеки опит да се направи крачка напред към продажбата - става дума за обект с обществено предназначение и статут на културно средище.

Имотът е  с площ малко над 263 кв. м плюс идеални части от общите части на сградата. В наддаването могат да участват при равни условия всички физически и юридически лица с изключение на тези с просрочени задължения към държавата и общината и регистрираните при преференциален данъчен режим. 

Началната тръжна цена е 180 000 лева, в това число 24 400 лв. за земята и 155 600 лв. за сградата. За да участват, кандидатите трябва да внесат депозит от 162 000 лева в банковата сметка на общината до 18 септември. До същата дата може да се правят огледи. 500 лева пък е цената на тръжната документация, тя може да се купи до 2 септември. Самият конкурс ще бъде на 21 септември. Сделката ще бъде по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като сред документите се изисква и декларация за неразгласяване на информация. 

Идеята за продажбата на хитовото заведение се върти в Общинския съвет от лятото на 2017 година, когато за първи път бе внесено предложение за промяна в статута на имота от публична в частна общинска собственост, за да може да се продаде. Тогава обаче не беше събрано необходимото квалифицирано мнозинство от 28 гласа. При мотивирането на предложението си кметът на Пазарджик Тодор Попов изтъкна, че към обекта има инвеститорски интерес, и то не само от тогавашния наемател Розалин Николов (тогавашния, защото от известно време механата очевидно е освободена и пустее), но и от други кандидати. По думите на градоначалника, при такъв интерес може да се очаква добра продажна цена вместо плащания наем от 500 лева на месец. Попов подчерта, че сделката ще се осъществи при пазарни цени. Друг аргумент бе, че местната хазна ще прибира от новия стопанин данък "сгради" и такса "смет". 

Благо Солов, който бе сред възпротивилите се съветници, тогава припомни как по времето на Маргарита Грозданова като директор на Младежкия дом тя дала идеята от ползваното за склад помещение да се направи заведение, а с наема да се подпомагат дейности на културното ведомство. Солов заяви, че е по-разумно да се актуализира наемът, вместо да се продава.

Година по-късно собствеността на имота все пак бе променена в частна, сега идва ред и на търга.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?