32

Провокативен пазарджишки писател успя да събере 2600 лв. във Варна

Авторът представи книга с кабаретна програма, за да награди дебютен български роман

Броени дни преди Свети Валентин във Варна (на 11-ти и 12-ти) във най-ексклузивното кабаре в България, провокативният български писател Илиян Кузманов сътвори нещо нечувано не само в средите на българската литература - представи книгата си съвместно с кабаретна програма. Както и представлението събра награден фонд от 2 600 лв. за дебютен роман през 2022. В наградния фонд се включи и първият официален спонсор - елитен варненски салон за красота. Но това е само началото за Илиян, чиято амбиция е наградата да бъде поне пет цифрено число, което да го превърне в най-голямата единична награда давана у нас за литература и тя да бъде връчена във Варна. 

Но да се върнем на кабарето в морската ни столица - изисканост, граничеща с изтънченото еротично, но не преминаваща границата на пошлостта, примесена с финес и духовност, съумя да оплете в едно плът и душа. Представлението бе нагледна демонстрация на същността на източните философии и концепцията за Ин и Ян. Попадането на сцената на безпардонното момче на нашата литература бе предвещано от два прелестни ангела, единият бял, другият черен, които оставиха публиката безмълвна в едно феерично представление. Извеждайки писателя на сцената, те останаха от двете му страни, забърквайки един небивал коктейл от емоции и желания, карайки ни да си зададем отново въпроса - интелектът и сексапилът могат ли да вървят ръка за ръка. 

Варна за един уикенд се превърна в модерната книжна столица на България. Нещо нетипично и нетрадиционно успя да разчупи закостенелия стереотип, че литературата е елитарен академичен клуб и я върна обратно до всички хора. В много непринудена обстановка, без натрапчивото продаване на книга, а напротив, желание да я има българската литература. Но не масовата, в която всички са равни и еднакво бедни, а онази бляскавата, напомняща един български литературен вариант на Холивуд. 

Илиян Кузманов определено умее да провокира и да привлича вниманието на публиката. Той успя да покори най-високия литературен връх при своя дебют, попадайки в Топ 20 на Амазон, за първи път в литературната история на България. В рамките на няколко месеца, всичко което прави Илиян бе направено за първи път до сега и то гръмко с трясък. Той е първият българин с престижна награда зад океана, първият българин попаднал сред финалистите на най- комерсиалния литературен конкурс пак в Щатите. Илиян е избран за най-сексапилен писател за 2021 от култовото FilmDaily и е поставен сред писателите с най-голям потенциал за 2022 според една от най-влиятелните медии във Великобритания. Илиян успява да привлече вниманието на хиляди медии, сред които световните мастодонти - US Today, Fox, CBS, NBS… Само в една съседна Турция, материалите за Илиян са вече стотици…

Представлението бе повече от успешен опит за разчупването на стереотипите, което според писателя е единствения път напред към едно по-добро и модерно общество. Според Илиян, един от основните проблеми, който ни пречи като общество да заживеем един нов живот е най- лошото наследство на едно друго време - псевдо моралът, дамгосването, разделянето ни като общество на черно и бяло, наши и ваши, всичко това води не само до разслоение, но и до разрушаване на самата съвременна идея за общество, като на нейно място се завръщат племенни отношения, среда за развитие на феодализъм и корупция. Определено Илиян е майстор на провокацията, успяваща да съчетае дълбокото съдържание с атрактивните изразни форми. 

Едно от основните предизвикателства днес в България е родната литература да бъде привлекателна… Което, да бъдем честни, изисква големи средства, за да могат писателите да подържат същия лъскав начин на живот, както един спортист или музикант. И ако продължим да бъдем честни, никой български писател знаменитост не може да си позволи дори част от блясъка на другите ни звезди. Даже напротив, успешните ни писатели получават символични възнаграждения, принудени са да си изкарват прехраната с всевъзможни неща, дори и да продават по сергии и панаири, за да си докарат още малко доход, за да съществуват. Илиян повдига завесата на тези проблеми, които умишлено са игнорирани, но са парещи, защото ние губим духовното за сметка на неглижирането им. А причините за замитането са банални и тривиални и за сметка на няколко човека, които правят пари на гърба на изкуството ни, както казва Илиян, ние се заличаваме като духовна идентичност. Но дори и с демонстрацията, че писането и писателите да бъдат готини и в същото време да подържат едно високо международно ниво Илиян може да се нарече успешен. 

*Източник - екипът на Илиян Кузманов

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?