Следвайте ни

Проверките не откриха нови заразени с чума прасета

viber icon

До момента не са открити нови заразени с африканска чума прасета в селата, където в края на миналата седмица бяха обявени огнища на заболяването. Това съобщиха пред "Марица" по повод на наше запитване от Българската агенция по безопасност на храните. Проверките и епизоотичните проучвания продължават.

 

Заразата бе установена първо в индустриалния свинекомплекс в Априлци, после - в домашно стопанство в хисарското село Красново и в семейна ферма в село Сбор. Само в първия обект дотогава са били отглеждани между 13 000 и 15 000 прасета, а в другите два - още общо 45. От предоставената информация обаче не се разбира колко прасета са били умъртвени, нито дали ще се наложи спешно клане на животни в стопанства от така наречения „заден двор“. Няма точни данни, поне засега, и колко са нерегистрираните свиневъдни обекти.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължават проверките в предпазните и наблюдаваните зони, включващи десетки селища в Пазарджишко и Пловдивско, разположени около трите нови огнища на африканска чума по свинете.

Огнището в село Красново е обезвредено. Извършват се проверки на цялото населено място и ако бъдат установени заразени животни, те ще бъдат хуманно умъртвени. Личното стопанство там е нерегистрирано и стопаните няма да бъдат обезщетени, тъй като отглеждат свине нерегламентирано и животните не са идентифицирани, допълват от Агенцията по храните. На собственика е връчен акт.

Пътят на проникване на заразата по свинете в трите населени места досега не е установен категорично, извършва се епизоотично проучване, което продължава и към момента. Разпоредени са засилени мерки за биосигурност, като са уведомени всички заинтересовани лица. Към днешна дата няма открити други заразени животни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?