32

Проведоха обучение на медици за ползата от ваксините

РЗИ-Пазарджик проведе днес информационно-обучителна среща с медицински специалисти от детските и учебните заведения на територията на община Пазарджик.

Ползите от ваксините, ролята им в изграждането на индивидуалния и колективния имунитет, Имунизационният календар на Република Бъгария, задължителни и препоръчителни ваксини, достоверни източници на информация, бяха част от темите представени на срещата.

Присъстващите се запознаха с Национални програми като: Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 години и с Национална програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити в Република България 2022 – 2025 г.

Акцент на срещата бе поставен върху Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Идеята е медицинските специалисти да предадат достоверна информация на родителите на момичетата от 10 до 14 години, за възможността да се имунизират безплатно срещу човешки папилома вируси и се предпазят от последващи заболявания, едно от които е ракът на маточната шийка /РМШ/.

Към момента тенденцията в България е тревожна. Всеки ден две жени в страната умират в резултат от това предотвратимо заболяване, а други три се диагностицират.

Най-успешната профилактика на РМШ е ваксиниране в ранна възраст и редовни акушеро-гинекологични прегледи с цитонамзка.

България е една от 156-те държави в световен мащаб с работеща програма за ваксинация срещу човешки папилома вирус /ЧПВ/.

Към момента в света са поставени над половин милиард ваксини срещу ЧПВ.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Ваксината, която се прилага по тази програма е Gardasil 9 -  рекомбинантна ваксина срещу девет типа ЧПВ, които са най-честите причинители на ракови заболявания и генитални брадавици – типове 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58. За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят 2 дози с интервал между приемите от поне 6 месеца. Прилага се под формата на мускулна инжекция, като предпочитано място е делтоидната област в горната част на ръката. Всяко момиче на възраст от 10 навършени години до 13 години 11 месеца и 29 дни може да получи ваксини Gardasil 9 при общопрактиващия си лекар.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?