Следвайте ни

Проучват какви сортове лози виреят във Велинградско

viber icon

По международен пилотен проект се проучва адаптивността на 18 лозови сорта към климатичните условия в района на Велинград, съобщиха от родопската община.
От две години България е включена в създаването на отворена, международна и представителна мрежа в изследователската общност на лозата за разработването на минимални стандарти за данни и добри практики. Финансирането е по проект “Интегриране на данни за увеличаване на силата на омикс технологиите за подобряване на лозата” на Европейскатa програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите COST, в рамките на COST Акцията 17111 /INTEGRAPE/, съфинансиран от ФНИ, Договор № КП-06-КОСТ/5 /14.12.2018 г.
Целта на проекта е по-ефективно опазване на биоразнообразието, размножаване и подобряване на лозовите генетични ресурси у нас.
Агробиоинститут – София, чийто партньор от 5 години е община Велинград, изготвя специфична технологична карта за поддържане и развитие на генбанката от български лозови ресурси. От началото на проекта в тази генетична банка са включени 265 български и чуждестранни сортове лози.
18 десертни и винени сорта са в процес на проучване на територията по отношение на тяхната адаптивност и потенциал в пилотен нетипично-земеделски регион със силно развит еко-туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, какъвто е Велинград. Лозичките са засадени на 18 март 2019 година в частен двор в кв. Каменица, в близост до Сярна баня и към 8 октомври 2020 г. всички са били в добро състояние.
Днес проф.д-р Иван Цветков, проф.дн Иван Атанасов, доц.д-р Красимир Русанов и гл.ас.д-р Лилия Георгиева, които са от работния колектив от страна на Агробиоинститут, представиха он-лайн резултатите от двегодишното проучване пред партньорите от община Велинград – зам.кмета г-жа Светла Томова и началника на отдел "Туризъм и реклама" Цвета Спасова и пред представители на НПГГС „Хр. Ботев”, земеделски производители и медии.
Като краен резултат се очаква да се установи кои точно сортове са най-адаптивни към велинградския климат и най-толерантни към болести в естествена среда, без да бъдат третирани с изкуствени торове и препарати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай