Следвайте ни

Протестът: Пазарджиклии искат референдуми и е-гласуване

viber icon

Пряко участие на гражданите във важните решения на страната ни - така може да се обобщят в едно изречение исканията на протестиращите срещу правителството в Пазарджик, поне според един от организаторите на митингите - Цветозар Угринов. Той и съмишлениците му смятат, че властта трябва по-често да търси мнението на хората чрез референдуми. Както и да се въведе електронно гласуване, за да се елиминира купуването на гласове.

 

След първия митинг като част от протестите срещу управлението в цялата страна, проведен спонтанно в неделя, следва поредица от подобни прояви, които ще са всяка вечер от 19,00 часа пред сградата на общината.

"Хората искат промяна, така че се надявам да последваме примера на другите градове, протестите ни да стават все по-масови и да видим най-после нещо по-добро за всички българи", казва Угринов, който е предприемач и един от инициаторите на гражданската организация "Моят Пазарджик".

Исканията са за реформи в правителството и прокуратурата. Пазарджиклията отбелязва, че и мерките срещу коронавируса на моменти са нелогични - колебанията дали да са задължителни маските, дали, как и кои фирми може да работят. Това влияе зле и на бизнеса, и на заетите хора, смята той.

"Не е проблемът дали ще е това правителство, или друго, или дори служебни кабинети. ​Време е да се организира основна промяна, допълва Цветозар. Мисля, че важните решения трябва да се вземат с референдуми, защото сега шепа хора решават за сметка на всички останали. Достатъчно примери има в други държави, включително европейски, а нали все пак се стараем да сме европейци. Добре би било да се въведе най-после и електронното гласуване. Знаете за опашките по време на избори, за организирания вот, за купените избиратели - това опорочава всичко и не бива да го има".

Ако идеите за промени срещнат достатъчно подкрепа от граждани, ще бъдат подадени по официалния ред до институциите. Угринов е компютърен специалист и е убеден, че въвежданите на електронното гласуване не би трябвало да представлява трудност - вече в страната ни има достатъчно надеждна техника и всичко е въпрос на желание. И не е ясно защо това не е направено до момента.

"Ние не искаме да крещим за оставки, в крайна сметка целта е всеки българин да получи шанс за по-добър живот, категоричен е Цветозар. Не да се раздават милиони на едни, а пенсионерите да мизерстват с 230 лева пенсии. Виждате колко хора отново заминават в чужбина да търсят препитание - това е достатъчно показателно".

В ​първи​я митинг ​участието е било рехаво, което според Угринов до голяма степен се дължало на опитите да се осуети разпространението на информацията за демонстрацията - в повечето групи призивите били изтрити. Вероятно причината са невъздържаните коментари на гневни потребители. Днешният вече бе оповестен по надлежния ред с уведомление и полицейска охрана. Той ще започне довечера от 19,00 часа.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бак

Бак

13.07.2020 | 22:04

Червени боклуци, измет.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?