32

Протест преди новото дело за убито от полицай на пешеходна пътека дете в Братаница

Пореден протест ще се проведе днес пред Съдебната палата в Пазарджик с искане за справедлива присъда за експолицая Владимир Панайотов, който блъсна смъртоносно 7-годишната Моника на пешеходна пътека в Братаница със служебна кола на МВР. Процесът започва наново с разпоредително заседание, което ще бъде днес от 14:00 часа, след като Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата му и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд. Близките на загиналото момиченце се опасяват, че се прави опит за потулване на случая и че виновникът няма да получи адекватно наказание.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Срещу бившия служител на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Владимир Панайотов е повдигнато обвинение за това, че на 19.07.2021 г.  в с. Братаница при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата – шофирал е със 73.30 км/ч в населено място и е извършил изпреварване пред пешеходна пътека на няколко автомобила. При приближаване на пешеходната пътека не е спрял, не е намалил скоростта, не е пропуснал движещите се по нея деца и е блъснал едното от тях, което по-късно е починало.

Припомняме, че на 17 август Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд – Пазарджик от стадия  на разпоредителното заседание. Там то бе гледано по жалба на обвиняемия срещу наказанието му от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода и 6 години лишаване от правото да шофира. Това бе второ гледане на казуса от апелативните магистрати, след като той бе върнат от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав. Първият състав беше изменил присъдата на Панайотов, като беше намалил наказанието му от 4 години и 8 месеца ефективно лишаване от свобода на 3 години условно с 4 годишен изпитателен срок, а лишаването от право да управлява автомобил - от 6 на 4 години.

Наказателното производство в първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. Пловдивският апелативен съд намери, че в хода на наказателното производство са допуснати отстраними съществени нарушения, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд.  Основното е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Същият страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението. Наблюдаващият прокурор не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара. В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека.

Това по-тежко наказуемо обстоятелство присъства в диспозитивите на обвинителния акт и на присъдата само цифром, но не е изписано и словесно, че ударът е станал на пешеходна пътека. Освен това, подсъдимият е предаден на съд за нарушение на чл. 119 от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Този текст регламентира движение по автомагистрала, но в обвинителния акт няма изложени подобни факти, което води до противоречие между неговата обстоятелствена и заключителна част. Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт. Извън горното, окръжният съд не е направил и дължимия анализ на доказателствата и не е изложил правни съображения за взетото решение, което е равнозначно на липса на мотиви и също представлява съществено нарушение на процесуалните права на страните и основание за отмяна на присъдата. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?