Следвайте ни

Прородозащитници скочиха срещу лов на диви прасета в капани

viber icon

Спонтанен протест се проведе вчера рано сутринта в центъра на Дорково. В митинга се включиха около 100 души, повечето – ловци. Повод за недоволството станаха клипове, заснети от жител на селото, които показват как шофьор  превозва уловено в капан диво прасе. Авджиите смятат, че свинете се пленяват незаконно от гората, за да се пускат в частно ловно стопанство, собственост на пловдивския предприемач Здравко Линкин. Негов представител опонира, че това са част от мерките за борба с африканската чума.

----

В демонстрацията се включиха членове на ловните дружинки от няколко села в Пазарджишка, Пещерска, Септемврийска и Ракитовска общини, част от чиито територии попадат в местността Каркария. Там са заснети видеата, разпалили напрежението след публикуването им във Фейсбук. На тях се вижда как снимащият търси сметка на работник с високопроходим автомобил и натоварен на него капан с диво прасе къде и защо ще го закара. Между двамата възниква скандал, след като служителят настоява, че авторът на клиповете няма право да влиза в тази територия, нито му е работа да се меси в тези неща.

На площада в Дорково е присъствал и председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев, както и доста кметове на населени места. Един от тях – Ангел Руков от Црънча, разказа, че колегите му от ловните среди са бесни. Докато те се грижат за опазване и подхранване на дивеча в трудните зимни месеци, частен предприемач ги лови наготово, за да ги затвори в огражденията си и да ги направи лесна за отстрел жертва на скъпоплатен ловен туризъм.

Имотът бил собственост на пловдивския предприемач Здравко Линкин. Служител на частното ловно стопанство, който се е появил на протеста, обаче твърди, че залавянето на прасета е част от превенцията срещу африканската чума по свинете. Недоволните не хващат вяра на тези твърдения, като припомнят, че ако целта е такава, би трябвало животните да се хващат, да се изследват и да се пускат отново в гората, а не в частен имот. Ако пък има съмнения за заболяване, умъртвяването също става на място и не се допуска транспортиране – така им риск от разнасяне на заразата.

Според Руков, свинете се изтребват не отсега. С колегите му от години не само не били отстрелвали, но и не били виждали прасета по време на излетите си. Не били допускани до частния имот и не виждали какво се случва. Досега съмненията за улов на дивеч били само догадки, но клиповете потвърдили слуховете и доразпалили напрежението.

Според Руков, протестите по този повод тепърва предстоят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?