32
Следвайте ни

Променят закон, 3 г. след като арестант осъди държавата в ЕСПЧ

viber icon

Изменения в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които да гарантират, че повече няма да се повторят скандалните случаи, при които затворник и арестант не бяха пуснати на погребения на техни близки, е изготвило Министерството на правосъдието, пише news.bg.

За последния случай съдия Мирослава Тодорова написа две отворени писма до двама министри на правосъдието - Десислава Ахладова и Янаки Стоилов. Нейно разпореждане беше пренебрегнато от ГДО и затворническата администрация. Въпреки разпореждането на съда, задържан не беше пуснат да погребе майка си. Заради упорството си да не изпълни нареждането на съда шефът на регионалната дирекция "Охрана" - София Александър Манчев беше глобен с 2000 лева.

Констатирано е, че действително в закона не са предвидени правила за конвоиране на арестанти с мярка за задържане и неотклонение. Такъв ред е предвиден за вече осъдени.

Законопроектът, публикуван за обществено обсъждане, предвижда: "При изключителни причини от личен и семеен характер, обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да могат да бъдат конвоирани на територията на страната, когато това е постановено от орган на съдебната власт". А конвоирането да се извършва от главна дирекция "Охрана" (ГДО).

През 2019 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да плати на затворника Валтер Вецев 1500 евро обезщетение, защото не беше пуснат на погребението на брат си.

Държавата плати парите, които трябваше да компенсират Вецев за погазването на правото му на неприкосновеност на личния и семеен живот, но не направи нищо, за да изпълни по същество решението на съда в Страсбург.

Така се стигна до друг случай - когато

МП заявява, че с предложените от него промени в ЗИНЗС се създава правна уредба за изпълнение на решението по делото "Вецев срещу България". "Причина за нарушението в този случай е и обстоятелството, че българското законодателство позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане", обясняват от ведомството.

Спорът

На 06.02.2015 г. Вецев е арестуван и му е наложена мярка за неотклонение предварително задържане в гр. Пазарджик, град на приблизително 120 км от гр. София, заради кражба с взлом, извършена в този град. На 14.08.2015 г. прокурорът приключва разследването и внася обвинителен акт срещу жалбоподателя и съучастниците му в Районния съд на гр. Пазарджик.

На 18.09.2015 г. жалбоподателят е информиран за смъртта на брат си, който живее в Германия. Той веднага се обръща към съда и иска от него разрешение да присъства на погребението, което трябва да се състои в събота, на 26.09.2015 г., в гр. София.

Съдът провежда заседание на 25.09.2015 г., след което разрешава конвоирането на жалбоподателя до погребението на брат му на 26.09.2015 г., от 08:30 ч. до 16:00 ч.

В отговор на разпореждането на съда, областното звено „Охрана“ към Министерството на правосъдието посочва, че съгласно приложимите законови разпоредби, не може да осигурява конвоирането на задържани лица освен когато трябва да се явяват пред съответните органи на съдебната власт.

В резултат, съдът отменя разпореждането си и след като установява, че областно звено „Охрана“ не може да ескортира жалбоподателя до София, отхвърля искането на последния. Допълва, че по същата причина няма право да иска от това звено да поема финансовата тежест за подобна операция и особено през неработен ден, тъй като това ще изисква заплащането на извънреден труд.

По време на съдебно заседание, проведено на 28.10.2015 г. съдът одобрява сключеното споразумение между прокуратурата и жалбоподателя, който се признава за виновен по обвиненията и се съгласява за изтърпи наказание от 18 месеца лишаване от свобода.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?