Следвайте ни

Прокурори и експерти провериха шефката на Общинския съвет в Батак

След сигнал за изборни нарушения разпитваха служители и граждани, не откриха нередности

viber icon

Прокурори и експерти от Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик са извършили щателна проверка на председателя на Общинския съвет в Батак Бахар Мухамер Алил, която е и кандидат за народен представител от листата на ДПС.

 

Повод за това е станал сигнал на гражданка до РИК за изборни нарушения. В текста авторката на жалбата пише, че в разрез с Изборния кодекс Бахар Алил не е излязла в отпуск, всеки ден ходи на работа със служебен автомобил, извършва консултации на граждани. Така подадената информация е препратена до отделението на Районна прокуратура в Пещера.

На място са изпратени двама членове на комисията - Атанас Петров и Али Чешмеджиев. В съставения от тях протокол след проверка се казва, че не е установено нарушение. Бахар Алил е в платен годишен отпуск от 10 юни - това показват подадена от нея молба и заповед за разрешаване на отпуск, представени от Общината в родопския град.

Проведени са разговори с шофьора на Община Батак Илия Вълчинов, а той е уверил, че от момента на излизане в отпуск Алил му е предала ключовете на служебния „Субару Форестър“, който в момента на проверката е бил паркиран пред сградата на Общината. Разпитани са и работещи в съседни кабинети, както и кметът на Нова махала Ерхан Саатчъ и жители на селото. Но никой не е предоставил информация за подателите на жалбата, нито за истинността на твърденията в нея.

Същевременно в РИК е постъпило постановление за отказ да се образува досъдебно производство по случая от Районната прокуратура в Пещера, като там преписката е образувана по сигнал от група граждани на Нова махала.

От РИК също излизат с решение жалбата да бъде оставена без уважение.

Решението е неокончателно и може да се обжалва пред ЦИК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?